精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

2012 DSE Math Paper 2 Compulsory Part (Core) Answer 附詳細答案

小弟連夜做起的 詳細答案。

CDCBB  DCDAD
CBDBA  BBACC
DADAC  AABBD
BCACA  DACDD
CBBDA

基本上模式跟 Sample Paper 及 Practice Paper 很似。

有些考生跟我說時間不夠,其實答MC是有技巧的,最緊要快而準,如


第3條你看左手邊冇x(x的 coefficient 是零)便應知道右手邊的括號內是 (X+a)(X-a) 的格式

第11條不需用 mean的概念,應該用 weighed average 的概念 5秒計完

第12條 AS不用計公式,應直接找出 pattern,然後一個一個數。

(我在Youtube亦做了一些示範,請按此:
數學 MC 技巧1  「三角面積」法:http://youtu.be/YONXd_XVeak
數學 MC 技巧2  「打格仔」法:http://youtu.be/QT2p-duMkdk

其他的請參考我做的詳細答案(見圖)。
2012 DSE Math P2 卷二 Q1,2,3

2012 DSE Math P2 卷二 Q4,5,6,7

2012 DSE Math P2 卷二 Q8,9,10,11

2012 DSE Math P2 卷二 Q12,13,14,15

2012 DSE Math P2 卷二 Q16,17,18

2012 DSE Math P2 卷二 Q19,20,21

2012 DSE Math P2 卷二 Q22,23,24

2012 DSE Math P2 卷二 Q25,26,27

2012 DSE Math P2 卷二 Q28,29,30

2012 DSE Math P2 卷二 Q31,32,33,34

2012 DSE Math P2 卷二 Q35,36,37

2012 DSE Math P2 卷二 Q38,39

2012 DSE Math P2 卷二 Q40,41,42

2012 DSE Math P2 卷二 Q43,44,45




若果覺得我寫的文章可以幫到你,可以在下方按 "讚" ,或按 "分享" 讓它幫到更多人!
  • 若想表示支持,可在下方留個 "Thank You" 呀!
  • 我會不定期 Po 些讀書心得,及考試技巧,想收到的話可在下方訂閱我的博客喔。

相關資料:
下載以上整份答案
經數樂園Facebook專頁
2014年HKDSE考試時間表
如何制訂考試溫書時間表及一些讀書心得(上)
如何制訂考試溫書時間表及一些讀書心得(下)
心得分享:好好應用你手上的武器-計數機,考好 DSE 數學科

關於作者,及相關文章

Ronald Chik (植Sir)

港大統計碩士及經濟學士。春風化雨接近二十年, 學位, 副學士, GCSE, 文憑, 毅進, 中學, 日夜校皆曾任教。現職HKMA統計及經濟兼任講師,替少量學生補習,閒時最愛打羽毛,生活寫意悠遊。

留言

  1. Such warmhearted teacher, I don't understand why no one comment. Thank you~

    回覆刪除
  2. 多謝你既答案提供,仲有埋解說,好好人!

    回覆刪除
  3. 真係多謝你咁有心。唔好理D無謂人

    回覆刪除
  4. 支持植sir! 聖人都有錯啦 唔洗理啲無謂人講既說話 所謂驕兵必敗!

    回覆刪除
  5. nice. 不過有d字睇唔清楚

    回覆刪除
  6. no offence. 請問第36條點解可以用origin去testd inequalities? 個origin唔係shaded area到,thx

    回覆刪除
  7. 其實 test inequalities, 可以試一點去睇究竟邊一邊係大於,邊一邊係小於。
    以 q36 y = x + 3 為例,沿著這線 (y = x + 3)的每一點的x y 值代入都會使方程相等。
    代不在線上的點(e.g., 0,0 ),LHS = 0,RHS = 0 + 3 = 3,
    LHS < RHS,即這線的右方(0,0在這線的右方)會是 y < x + 3,滿足 II 的條件

    回覆刪除
  8. 我是用中文考的
    我不太明白mc 32題...

    回覆刪除
    回覆
    1. 先將我答案中第一條式兩邊take log,
      然後用log(mn^x)=log(m)+log(n^x),再將x次方移去前方,
      便成為答案中的第二條式。
      因圖中y軸的變數為 log y,所以答案第二條式其實是圖中的直線方程。
      而直線方程 y=mx+c中,m為斜率(斜率=Δy/Δx)。
      而圖中的線是正斜率,所以得到答案中第三條式。
      而根據log的定義便得到答案是3^2=9。

      刪除
  9. 第30點解會直接知m+n=30?😅

    回覆刪除
    回覆
    1. 因為已知的9個數,總和為124,
      而平均數為14。
      固此,(124+m+n)/11 = 14
      所以,m+n = 30

      刪除
    2. 想知點解 n 既 range 不是 14<= n <=16 而是 n<=16

      刪除
    3. 其實係 14<= n <=16,
      圖中第二行有寫m,n ≧ 14
      不過冇寫在一起而已(因冇這個選項)。

      刪除
  10. 謝謝你!幫了我很大的忙 讓我理解了很多複雜的題目!

    回覆刪除
  11. 呀sir您好,q36我最初計到 3<=k<=4 所以以為選項1錯,點知原來3<=k都算正確。我唔係好明呀!

    回覆刪除
    回覆
    1. 雖然目測/計得shaded region 最高點為4,但這課的概念不是咁的。
      明顯這area是由三條線所圍成,所以應該要計該三條線的公式。

      刪除
  12. 回覆
    1. 31題,因三數HCF coefficient 系數(數字) 部分為1,而2已知expressions 的coefficient最小為2,所以third expression的coefficient為1。LCM類同。
      另,30 題已很清楚,不重覆了。

      刪除

張貼留言

若想 *收到回覆* 通知,請以 Google帳號登入,並在「通知我」空格打勾。

另外,有時 Google會判斷留言需要審核,而不能即時顯示,請耐心等候,不需要重覆發表。謝謝!

Youtube 頻道