精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

最熱門密碼 : "123456" "123abc"!點記密碼才好?

 
Economists 剛發了一篇文章講述一些最熱門密碼,真係懶得緊要,真係隨手拎嚟就當密碼。因為一般人都懶去記,特別現在你每每去一個網便要開新的用戶及密碼,比起以前只需要記一個提款卡密碼多得多。

文中提到創作密碼的一個方法很好,是記一句英文的每個英文字的第一個字母。例如:“I am the strongest in the world” 可變成 “imtsitw”,
其他人再另都估你唔到!文中尚有其他好方法,詳情按此

尚有一點文中未有提及的是,相信大部份人都知的了,但都提一下,就是:重要的(如網上理財)與不太重要的密碼(論壇的)要分別使用兩種不同組合呀,因為你上網上論壇被人盗取資料較高,即使中招都不太傷害!


記密碼軟件

至於記密碼,有一些電腦免費軟件可以幫到很大忙!

Windows 的有 Keepass,選 Classic 的便好,易用一點,它亦有免安裝版。若與 Dropbox 及DropSync 等軟件一起用,你更可把密碼,放在電話內(Keepass密碼會有加密)。

Keepass 不會自動幫你輸入,我會用它來記錄一些重要的密碼,如信用卡,銀行e-banking密碼,因為它會有檔案加密。但我不會打上真正的密碼,我只會打上密碼的提示,例如母生8(母親生日8位數字),它更設有 Android板。

亦有雲端的,但是瀏覽器的 Plugin,這個用來記錄網站密碼就最啱,你可以設置埋自動登入,咁你一開該網站就登入左!但我比較無信心,只用作記錄一般論壇密碼。
IE,Firefox 及 Chrome 都有:Lastpass 介紹看此

留言

Youtube 頻道