精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

[圖表說故事][經濟題] 美國生產及 GDP,與中國北韓比較(人頭計) | 全世界經濟量 2000年來變化

睇開一啲經濟博客,其中不乏一些好的圖表。正所謂
A picture is worth a thousand words (一張圖勝過千言萬語)
這篇收集了一些關於 GDP 相關 (最有代表性的經濟指標) 的圖表。

1.全世界經濟量 2000年來變化


這圖根本好似一幅圖畫咁,同時仲可以讓你很容易掌握到一啲資訊:
  1.  中印於公元 0年曾頂半邊天(印度仲勁過中國)
  2.  印度約於 1700年開始衰落,同時英國開始掘起
  3.  中國由清朝末年就開始衰落(1870年),至80年代才開始雄風再現
  4.  美國最強大的時期已過(1950年,剛打完第二次世界大戰後)
  5.  跟住會點?
經濟題:呢個圖冇講係用邊個分類既 GDP,你估唔估到,同點解?
A. Nominal (名義) / Real (實質)
B. Per Capita (人均) / 全國
C. Purchasing Power Parity (PPP) 購買力平價計 / 無做平價   [答案見本文最底] 

2.以購買力平價(PPP)* 計,中國人均 GDP 落後美國約 100年

  • 中國係 2011年既人均 GDP 仲係落後於美國達 100年之久
  • 未按購買力平價折算前的人均差 GDP 150年 (1850年的生活是怎的?)
  • 按購買力平價折算後的尚差 100年
*這裏有購買力平價(Purchasing Power Parity, PPP)的簡單解釋


3.以購買力平價(PPP)計,北韓人均 GDP 落後美國約 150年

  • 聽過一句話「將一地方炸番去石器時代」,北韓唔使,佢本身就係存在於石器時代。

4.美國 2011年的實質生產力(每工人一年產值)

  • 由 1950 年至今,需要用幾多年才可令工人生產力倍增:
  • 第一期 1950-76年,要 26 年才番一番;第二期 1976-97年,只需 21 年;第三期 1997-2010年,只需 13 年。所需時間愈來愈短。
  • 注意生產力值為實質數值 (Real),即當時 (1930年) 一工人一年生產了的產品,在 2011 年賣 $19,500。
  • 勞工生產力的增速加快,主因應為資本(機器)的累積。今天資本數量比 1950年完全不可同日而語。

5. 1970-2010年間最高製造產值的 5 個國家的增長比較

  • 注意:Current US Dollars 即是名義值 (以當年即年的物價計);這是購買力平價折算後的價值 (圖中未有提及)
  • [日本] 在 1995 年將近追到美國之後,便見頂向下
  • [中國] 自 1994 年起,增速愈見加快
  • [中國] 2010 年製造產值完成超英趕美 (會否步日本後塵?)
  • [中國] 整段期間幾乎未試過下跌,只有在 2005 年左右的一次;同期一同下跌的,只有同在亞洲的日本。
  • [美國] 增長穩定,只有兩次明顯的下跌:2000 年左右的「科網股泡沫爆破」;2008年的「金融海嘯」
  • [德國] 自 1990 年東西德統一後,產值浮沉,至約 2002 年左右才再拾動力
  • [整體] 即使在 2008 年的金融海嘯期間,全部歐美國家皆產值下跌,只有中國保持增長

經濟題答案:應為名義、全國、平價後的 GDP。名義:因為是橫切面數據 (cross-sectional data) 比較,而並非跨時期 (longitudinal) 比較
全國:因為是國力的比較
平價:因為 2010年 中國的 GDP 只有美國的 3 分之 1

圖表說故事:好既圖表,可以讓你很容易快速掌握到重要既資訊

圖表來源:Economists, mjperry.blogspot.com
原帖於2012年6月22日發佈

關於作者,及相關文章

Ronald Chik (植Sir)

港大統計碩士及經濟學士。春風化雨接近二十年, 學位, 副學士, GCSE, 文憑, 毅進, 中學, 日夜校皆曾任教。現職HKMA統計及經濟兼任講師,替少量學生補習,閒時最愛打羽毛,生活寫意悠遊。

留言

Youtube 頻道