精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

[DSE 卷一卷二佔分比重拉Curve?] 數學 Paper 1 佔 65%,Paper 2 佔 35%?2015年評卷記錄揭示:「唔係咁」

最近幫同學解答緊DSE數學科,幾分攞幾級時,去左小卒網睇cut off,見到成份卷總分係183,並以這分數分 Grade。但 Paper 1 滿分105,Paper 2 45 條 MC,我好好奇究竟呢個總分183點黎?
圖1 總分183點黎?

為左了解多啲。於是我去小卒睇下同學上載既數學卷評卷記錄截圖(見Column E)

圖2 小卒同學上載評卷記錄

 

 

Paper 2 滿分得68 (Out of 183),即37.16%


簡單睇一下,見到有同學既試卷(time stamp:-->8/23/2015 11:56:03),Paper2 45 條啱哂滿分,加權得分68
圖3 甲同學 Paper2 滿分得 68 / 183),佔總分 37.16%

我係咁二計一計,68/183 = 37.16% (Paper 2 應佔35%喎)!!!

考評局會將分數做加權(Weighting)


先簡單講下按評卷記錄講法HKEA係點做既: (以小卒上另一位同學為例,因截圖較清)
圖4 乙同學的評卷截圖

1。將 Paper 1 分數加埋 (31 + 30 + 30 = 91) (*有欄目話會調整,但2015唔見有)
圖5 Paper 1 分數加總

2。然後會按某一系數(冇比出黎的)做加權轉換,得出 Paper 1 加權分數(weighted mark)= 100。
圖6 Paper 1 分數加權


3。Paper 2 都一樣: 將答啱問題總數(44) ,按另一系數做加權轉換,得出 Paper 2 加權分數(66)最後將兩卷加權分數加埋(166),滿分為183。
圖7 Paper 2 分數加權,兩卷加權分數加總(總分183)

這裡帶出三個問題: 加權系數係幾多?係咪每個同學都一樣? 同埋最重要係,點解 Paper 2 唔係佔35%?


用Spreadsheet計出加權系數


為了攪清楚啲,我將一部分同學的評卷記錄資料,記錄在 Google Spreadsheet,嘗試計出加權系數,計算方法如下(數學差的朋友可跳過這部分):

1。記錄同學上載加權轉換前後 (報告基本得分及加權得分) Paper 1 及 Paper 2 共 4 個分數(Paper 2 因系數明顯為 1.5, 所以取樣比較少)
圖8 Spreadsheet 記錄同學加權前後兩卷分數

2。以 Paper 1 為例,在Column D設一function 測試「報告基本得分(Column B)」,是乘以那個數字(D1),才能得出「加權後得分(Column C)」。做法:在D2輸入 "=B3*$D$1",再複製至整行,再在D1輸入測試系數,例如 1.097。(見到 Row 3: 93[B3] x 1.097[D1] = 102.021[D3]「[ ]為Cell位置」
圖9 試計加權系數
 
3。在 Column E 以 "round" function 把 Column D (計得的數) 轉為整數,再比較是否與報告中的加權得分相同。Paper 2 做法亦一樣。
圖10 查看是否每位同學結果均與評卷報告相同
圖11 Paper 2 加權系數為 1.5 至 1.51

4。如此計出 Paper 1 加權系數介乎 1.097 至 1.098,Paper 2 為1.5 至1.51。
(你亦可試試在 D2 及 K1 輸入不同系數)

以系數 1.097 及 1.5 驗證一下 圖3 甲同學 (Paper 2 滿分那位) 的加權換算:
  • Paper 1 : 94 x 1.097 = 103.118,約簡後為 103 (正確)
  • Paper 2 : 45 x 1.5 = 67.5,約簡後為 68 (正確)
根據我在Spreadsheet做的抽樣計算(Paper 1 抽左12個,Paper 2抽左7個),每位同學用這兩個系數去乘,均可得到如評卷報告的分數結果。咁即係話,Paper 2 真係佔左 37%(68/183=0.3716),每位同學都係!!!

最後總結一下我的發現 (注意2015年未有校本評分):
1)加權系數每位同學都一樣;
2)2015 年 Grading 不是 65/35 分布,而是 63/37 分布
細看評卷記錄下方,有講話會按分數分布(Spread of mark)做加權轉換。 估計意思是拉Curve 去調整 Paper 1 及 2 的相對比重,所以不是每年都固定 65/35 分布。





我短期內會再睇埋其他 DSE 年份既評卷記錄,再出文章講下。 

關於作者,及相關文章

Ronald Chik (植Sir)

港大統計碩士及經濟學士。春風化雨接近二十年,學位、副學士、文憑、毅進、中學、日夜校皆曾任教。現職HKMA統計及經濟兼任講師,替少量學生補習,閒時最愛打羽毛,生活寫意悠遊。

留言

  1. 如果將你既分析比考評局去appeal(review),夠唔夠理據去話 唔係65:35咁計 係對 所有
    考生不公呢

    先謝

    回覆刪除

張貼留言

若想 *收到回覆* 通知,請以 Google帳號登入,並在「通知我」空格打勾。

另外,有時 Google會判斷留言需要審核,而不能即時顯示,請耐心等候,不需要重覆發表。謝謝!

Youtube 頻道