精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

我的 Windows 使用心得分享及修改記錄

移除捷徑中的 "- Shortcut"文字 有冇覺得 Windows 成日都用得唔順手? 我有, 我真係有, 所以我成日都會 Google 搵下可以點做。以為會同時在此作個記錄,有空並會把以往做過的都放這裏。


內容連結
(18.12)1.[更新]停用 Windows 10 推送更新  (原刋於18.10)
(18.10)1.移除捷徑中的 "- Shortcut" 文字
(18.09)2.改變預設編輯(Edit)相片的App
(18.09)1.移除鎖定了 (不能刪除) 的檔案
(18.08)不要自動改變資料夾類型






18年12月

[更新]停用 Windows 10 推送更新  

以往都試過更新會出錯,今次10月更新更大鑊,可能會刪除你的個人檔案
18年11月更新更加整個藍屏(完全入唔到 Windows) 出黎比我嘆...

所以都係 Disable 左個自動更新安全啲。

方法1) [最簡易, 但只適合使用 Wifi 上網的設備] 設 wifi 為按流量計費阻止推送更新。(做法教學: 英文版/中文版)
  • 注意: 記得設置好你每一個 WIFI
方法2) (2個步驟)
  1. 停用自動更新(windows update)服務 (教學: 英文版/中文版) [已更新方法, 暫只有中文]
  2. 停用自動更新救援服務 (windows update medic service)(version 1809 或之後需要)
  3. (Optional) 停用 Update Assistant (若有的話) [教學: 只有英文(卷至標題 "Completely uninstall Windows 10 Update Assistant")]
    • 留言區有說(Slayer933) 把整個 windows update services 的程序都 delete 掉會更保險,我也跟著做了。(但之後要重新更新便只可用下面的方法了)
如果之後想更新得嗎?可以,用 Windows Media Creation Tool 直接下載更新檔 (我就係用佢修復部電腦的)。 

(本篇原出於18年10月, 但其做法不成功[依然會被自動更新], 所以更新至現在的)

18年10月

1)移除捷徑中的 "- Shortcut"文字

  • Shortcut 已經有一個箭頭符號,再加文字硬係覺得好累贅。
  • 連結內有改 Registry 方法

Windows 移除 捷徑字樣


18年9月

1)移除鎖定了 (不能刪除) 的檔案 - IObit Unlocker

  • 有冇試過某啲檔案不能刪除/移動? 連結內的 app 可以一次過把系統鎖定的檔案/資料夾解鎖,並把它們刪除。若你都受這問題困擾,試試下載這個大公司的 app 吧。

IObit Unlocker

2)改變預設編輯(Edit)相片的App - Change default Image Editor in Windows using Registry

  • 右 click Edit 圖片是一個很快捷的修圖方法,但 Windows 內置的 app - Paint 不太好用。我會把其改為 PicPick,小巧而功能相對較強大的 app。
圖檔右 Click 可直接以預設 App 作編輯
(改 Registry 連結 實測過 Windows 10 同樣適用)
(Default Programs Editor 我未試過,不過係 alternative.to 網站評價都頗高)
PicPick 改圖功能強大
PicPick 截圖

18年8月

不要自動改變資料夾類型 - Disable Automatic Folder Type Discovery in Windows 10

  • Windows 經常好似好人工智能咁將啲資料夾,自動咁轉換為佢以為的類型(一般為相片),並作出「優化」。但好多時都令到個資料夾 load 得勁慢。
[注1: 按 Win Key (或 Win + R), 再輸入 regedit, 按 Enter 即可開啟 Registry Editor]
[注2: 在 Registry Editor 的 View 下開啟 address bar 可直接貼上要修改 registry 的位置 (Win10 Only)]

不要自動把資料夾轉為相片類型



若覺得這篇文章好,"分享" 給朋友吧!或留個 "Thank You" 呀! updating
想收到最新文章,可訂閱博客更新

關於作者,及相關文章

Ronald Chik (植Sir)

港大統計碩士及經濟學士。春風化雨接近二十年, 學位, 副學士, GCSE, 文憑, 毅進, 中學, 日夜校皆曾任教。現職HKMA統計及經濟兼任講師,替少量學生補習,閒時最愛打羽毛,生活寫意悠遊。

留言

Youtube 頻道