精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

不用Zip 壓縮,怎樣傳送大量檔案比人 (或要傳送檔案 >25MB)

數碼年代,常有需要傳送大量檔案比人,仲用USB?連佢大佬都唔再用佢啦!(邊個係佢大佬?咩USA囉 :p)

有朋友剛需要傳送一些檔案比人,但卻不懂得zip,於是決定寫這篇教學。

這裏我會示範如何開一個 Google Account,再用它的 Google Drive 傳送大量檔案。

步驟只需六個:

1) 到 http://drive.google.com,Create an account 開新帳戶

2) 輸入個人資料,(貼士:密碼強度不用太強,因這Account 主要只作傳輸檔案之用)

3) 繼續輸入個人資料,小心Google 依家都會氹你要你的首頁

4) 選好要傳送的檔案後(多選方法按此),左Click 拖曳至Google Drive 中心位置

5) 拖曳時會顯示選取的檔案數量

6) 檔案會逐一上傳

上傳完成,之後通知親友便可讓他們一併下載。

留言

Youtube 頻道