發表文章

精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

[轉貼] 練乙錚 - 駁「未富先驕」說.論「陸客來港」稅(由政府去解決「市場失效(Market Failure)」)

【數碼達人】【圖表說故事】你用那一牌子的硬碟?用緊Seagate?成日出問題?睇呢篇啦。

每19年新曆和舊曆便是同一天?為什麼呢?一定是這樣的嗎?

2012 至2014 HKDSE 經濟 數學(Core) 獲不同 Grade 所需分數 cut off

如何快速飛線(Call Forwarding / Call Divert)?四種不同條件來電轉駁設定法;以及「飛線漫遊」要注意的地方

(數碼教學)如何使用Dropbox把電腦檔案同步?

環保包禮物法

Youtube 頻道