精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

【市場乜都有】的士變酒店



RC:人地英國都估唔到咁有創意,如果換轉香港?你估d高官會比丫嗱?

原文來源:都市日報

倫敦奧運將於下周舉行,預料可為當地帶來巨額收益,惟的士行業因當局推出奧運專線、賽事舉行其間塞車而影響生計。有的士司機想出變身出租的士,以50鎊(約610港元)一晚租給旅客使用,一家便宜兩家着。 奧運舉行在即,但對的士司機而言卻非黄金賺錢時機,
為配合奧運的封路措施,只准奧運特許車輛使用奧運專線,的士司機變相要塞車度日,生意大受影響。

每晚房租610港元

為了維持奧運月的生計,有的士司機將的士車廂布置成睡房,每晚收費50鎊(約610港元),旅客更可在網上預訂,除精美的倫敦奧運紀念款式的被鋪及枕頭套外,更附送熊公仔陪伴租客入睡,還有太陽能雪櫃,如有需要更會提供平板電腦,讓租客即時了解奧運比賽最新消息,司機們更打算加裝窗簾保障租客私隱。然而,部分的士司機預料奧運期間無錢賺,決定自行放假休息。出租的士可在不同地點接載入住旅客,亦可以自己選擇停泊地點;但暫時仍然未有人預訂。

關於作者,及相關文章

Ronald Chik (植Sir)

港大統計碩士及經濟學士。春風化雨接近二十年,學位、副學士、文憑、毅進、中學、日夜校皆曾任教。現職HKMA統計及經濟兼任講師,替少量學生補習,閒時最愛打羽毛,生活寫意悠遊。

留言

Youtube 頻道