精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

[經濟FAQ] 點解一個成本幾廿文嘅眼鏡架可以賣過千文?

點解一個成本幾廿文嘅眼鏡架可以賣過千文?
點解可以咁暴利? 

一般人認為,價格由供求共同決定,其實並非所有的市場皆是這樣的。只有是完全競爭市(Perfect Competition)(甚少真實例子-只有國際農產品市場與股票市場近似)及壟斷性競爭市場(Monopolistic Competition)(如旺角波鞋街)會跟供求定價。

若並非以上類型的市場,價格則非常可能是由供應者單方面決定,以賺取最大利潤。如電力供應,西隧等。

茶餐廳的凍奶茶亦成本很低,街頭小食魚旦亦是,
它們大約成本大致不超過1蚊,為什麼可以賣得咁高價?因為訂得太低的話,利潤反而會減少!

一個市場愈少競爭,價格愈可能偏離正常供求!










再問:咁點解咁多眼鏡店都唔會有競爭呢?

因為佢地賣啲款式、品牌間間都唔係完全一樣,所以消費者嘅資訊唔完整。因此競爭不大。

參考來源:Yahoo 知識+

留言

Youtube 頻道