精選文章

[生活中的經濟學] 難度 5**,機會成本(Opportunity Cost) 一問,90% 美國大學生都做錯的一條問題

好耐之前睇過一本英文書 (忘記了書名,如有好心人提供請告之),係講日常生活現象的經濟解釋,例如雪柜點解冰隔(freezer)冇燈?(因為買既人唔肯為唔常要開既燈比額外錢) 點解女士既衫鈕門開右邊?(因為方便以前15-16世紀時傭人幫穿) 咁點解依家唔轉番?(因為若轉的話有可能被人誤以為是男裝) 仲有好多有趣的問題。

該書開首有一條關於機會成本的問題,據作者講不少美國大學選修基礎經濟的Year1學生,抽樣答有9成左右做錯 (書中話比冇讀經濟同學答,啱的比率反而高一點)。給講師答亦有一半錯。(這些比例是我記憶中的,但應該相差不遠)

在此把問題分享給大家挑戰一下 (適合 DSE 學生測試一下):

2011年全球城市生活質量排名


華爾街日報中文版報導了2011年全球城市生活質量排名,排名最高的是維也納蘇黎世和奧克蘭緊隨其後分別排名第二和第三位。


http://chinese.wsj.com/big5/20111209/PHO085507.asp?source=UpFeature

香港的生活質量如何嗎?


我覺得有玩的,地方細細但無論靜態的如卡啦ok、睇戲,或動態的如打波、水上活動、行山等應有盡有,甚至乎揾學生妹妹援交的亦有,還會悶嗎?
有吃的,什麼菜式都有,甚至乎現在連地溝油
這道內地弛名菜式亦引入了,還會差嗎?
住的嗎,各式居住模式應有盡有,貴到你幾世輪迴都買唔起的「豪宅」,或者全部客飯廳、書房睡房、廚房廁所都「六神合體」既劏房咩都有 (就係冇居屋),冇得揀,梗係「你老板」!


香港在這報告中全球排70名, 若只計亞洲區則排名第三,僅次於全球排25的新加坡及全球排46的東京。其他較高排名的亞洲區城市還有Kuala Lumpur吉隆坡(76), Seoul首爾 (80) 及Taipei台北 (85)。

猜猜排名最低的是那裡?

...對了,是伊拉克的巴格達!

原報告的網站:
http://www.mercer.com/qualityofliving
http://cn.mercer.com/press-releases/1436240

 
訂閱博客更新   在下方輸入電郵訂閱,或可以 RSS 訂閱


留言

Youtube 頻道