精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

2011年全球城市生活質量排名


華爾街日報中文版報導了2011年全球城市生活質量排名,排名最高的是維也納蘇黎世和奧克蘭緊隨其後分別排名第二和第三位。


http://chinese.wsj.com/big5/20111209/PHO085507.asp?source=UpFeature

香港的生活質量如何嗎?


我覺得有玩的,地方細細但無論靜態的如卡啦ok、睇戲,或動態的如打波、水上活動、行山等應有盡有,甚至乎揾學生妹妹援交的亦有,還會悶嗎?
有吃的,什麼菜式都有,甚至乎現在連地溝油
這道內地弛名菜式亦引入了,還會差嗎?
住的嗎,各式居住模式應有盡有,貴到你幾世輪迴都買唔起的「豪宅」,或者全部客飯廳、書房睡房、廚房廁所都「六神合體」既劏房咩都有 (就係冇居屋),冇得揀,梗係「你老板」!


香港在這報告中全球排70名, 若只計亞洲區則排名第三,僅次於全球排25的新加坡及全球排46的東京。其他較高排名的亞洲區城市還有Kuala Lumpur吉隆坡(76), Seoul首爾 (80) 及Taipei台北 (85)。

猜猜排名最低的是那裡?

...對了,是伊拉克的巴格達!

原報告的網站:
http://www.mercer.com/qualityofliving

留言

Youtube 頻道