Android 電話 平板 tablet FAQ (電子相架)

啱啱太太整左個家庭照實體相架係廳,但係就比呀仔唔小心整爛左。我係修理完佢之後,我就諗:「點解我唔用我啲舊平板?」 

(實不相瞞,我既部舊平板+notebook 起碼有5部)

於是我上 google app store 度搵下有咩 電子相架/相框 (Digital Photo Frame) app 啦,哎,得一個較好用的叫 fotoo,佢最衰係會你睇唔夠一陣就要停你,然後叫你買 full version。仲要成百九幾蚊!!!

係佢係幾好用,設定好齊全,夠人性化,但我用舊 Tablet 做電子相架其中一個目的就係懢錢嘛,如果唔係我可以買個真正既電子相架啦。

於是我上網做左一輸 research,搵到一個叫 DayFrame 既,但已刪走左

跟住再搵,就睇到 Reddit 話可以用 Google App 既 Ambient (即係電子相架,或者 screensaver)
  • Google app, under settings, assistant, devices and ambient mode
另外如果你係用 Samsung 機的話,佢官網介紹仲可以用 daydream 
  • Apps > Settings > Display > Daydream (詳細步驟見這 youtube )


若覺得這篇文章好,"分享" 給朋友,或留個 "Thank You" 呀!
想問經濟、數學?按此 到面書發問。對文章有問題請留言,我會盡快答覆。
想第一時間收到最新文章,可訂閱博客更新 RSS 。

沒有留言:

張貼留言

若想 *收到回覆* 通知,請以 Google 帳號登入,並勾選「通知我」(你依然可選擇 *匿名(唔開名)*) 。

另,Google 偶會審核留言而不能即時顯示,請耐心等候,不用重覆發表。謝謝!

關於作者

Ronald Chik (作者詳情及聯絡, 補習查詢)
教學廿多年,曾在傳統名校伊利沙伯中學、德愛中學任教,學位、副學士、文憑、毅進、中學、日校夜校皆曾任教。現主力湊仔,閒時替人補習,寫網誌,打羽毛球,生活悠遊。

Youtube 頻道