2021 DSE Econ Paper 1 MC (未完) 答案連解釋 Answer with Explanation

罷多左時間陪呀仔,同埋老左,所以做得較慢,望見諒。
暫做左10條,第 10 條我剛得難度最高,第 6 條都有啲 fake,1-10 的其餘反而感覺稍易。
我今年一定會做哂,比D時間我...



1-10  CBACD  BACDA
11-20 ACD
21-30
31-40
41-45

----- 符號解釋 ----- 
#我覺得有爭議
^圖/表待加
*skl 5* 技巧
* 問題較深(愈多*愈深,最多***
----- ----- ----- -----


1. normative 是 subjective(主觀),含 價值判斷 (Gini, too high - 幾高先算 too high? 呢個每人有不同睇法,有人覺得高時,但有人覺得不高,這就是價值判斷)。
2. ~分配~ 比全港市民
3. (2)啱,因為 犧牲細左 ; (3)錯,只令 KOL 既 value 跌
4. C 是 sunk cost,因為無論選網課或實體課皆不能改變,所以 不應影響決定
5. Factory A: 79850/(90x125) = 7.098 pc / man-hour ; Factory B: 82800/(78x155) = 6.849 pc / man-hour ; Factory A 工人做得較快, 可能因為 件工 計,所以 貪快 但質差。

6. *只是不可在交易所買賣,股票仍可自由交易 (listing company 只是 public limited company 的 subset)
7. (3) 不是對商店的好處
8. 市佔大了,對市價有較大影響力(Oligopoly
9. 有 幾個市佔較大 既供應者便屬 Oligopoly
10. *** [先睇兩個較明顯錯的答案] 「C」 (注意字眼 necessarily) 錯,因要睇埋 elasticity (TR = P x Q); 「D」錯,因為要睇 租約期 到幾時(早到期早執),同埋老闆對 前景既睇法(樂觀定悲觀);「A」,「B」表面都啱,但其實要注意字眼 「operate(經營, 運作)」:「A」講cover 到 variable cost 就繼續做,因為 fixed cost 已 sunk,不影響經營決定; 「B」好似冇錯 - 「斷租」要比理餘下租約期既錢 --- 但忽略左仲有一個選項,就係 短期暫停營業 (店舖唔開門做生意,但租照比,SARS 期間亦是如此),所以「B」錯

11. 首先 DMR (邊際報酬遞減) 產值 是很難會下跌的。想像一下真實的環境,你加左 input,總產值點都唔會少左卦?所以 C, D 錯。
若只選項 (1), (3) 去選,(3) 的 MP 未有下跌 (L = 4&5 MP 皆為 20),所以錯。
12. Price taking firm 產量的決定是 P = MC (再生產多一件不能回本)。先計 MC,第一至第五件的 MC 分別是:5,3,4,6,12,所以產量將由 4件減至 3件。
再看答案,A錯因為平均成本上升 (反而不知有否固定投入,所以亦有可能真是長期);
B及D錯誤一樣,是 4 件(總成本$18) 減至 3 件,而不是 5 件。
所以答案是 C,利潤改變 = (6-4.5)x4 - (4-4)x3 = $6。
13. derived demand 必須是對投入的需求。Online games 是產品,programmers 為要生產該產品需要的投入(勞工)。
14. Good X 供給減,引致其價升量跌。


若覺得這篇文章好,"分享" 給朋友,或留個 "Thank You" 呀!
想問經濟、數學?按此 到面書發問。對文章有問題請留言,我會盡快答覆。
想第一時間收到最新文章,可訂閱博客更新 RSS 。

沒有留言:

張貼留言

若想 *收到回覆* 通知,請以 Google 帳號登入,並勾選「通知我」(你依然可選擇 *匿名(唔開名)*) 。

另,Google 偶會審核留言而不能即時顯示,請耐心等候,不用重覆發表。謝謝!

關於作者

Ronald Chik (作者詳情及聯絡, 補習查詢)
教學廿多年,曾在傳統名校伊利沙伯中學、德愛中學任教,學位、副學士、文憑、毅進、中學、日校夜校皆曾任教。現主力湊仔,閒時替人補習,寫網誌,打羽毛球,生活悠遊。

Youtube 頻道