精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

[港台節目] 親子理財基本法 (共 5 集)

如何教子女理財 從小教起
理財,應該從小教起,《香港電台》係 2019 年 1 月底,有個電台節目 叫《親子理財基本法》  (已完結, 但可重聽, 連結看下方),搵左個親子理財專家 - 李錦 (其實我唔識佢...),講左 5 集,大致我記得幾點:

  • 要比零用錢,細細個都可以比
  • 延後滿足,等佢知要付出先才可得到
  • 學懂儲錢,同時要有目標去洗錢
  • (係記得咁上下啦~)


就係知道記性唔好,所以放番個 link 係度,方便自己,方便人:

《親子理財基本法》(Ep1): 錢從何來

教子女學習理財,零用錢原來是最好的教材。過年時,子女獲得的利是錢又應如何處理?

《親子理財基本法》(Ep2): 三代關係

為人父母應為子女做定理財安排?還是身體力行教導他們正確理財觀念?兩代之間的溝通,再加多一代祖父母,會否令「親子理財」關係變得更複雜?

《親子理財基本法》(Ep3): 幼兒學分享

幼兒發展黃金期由兩歲開始,3-5歳讀幼稚園,可以如何教他們不要浪費、應買才買及與人分享的概念?

《親子理財基本法》(Ep4): 小學生宜學延遲滿足

6-7歲入讀小學,子女除了透過零用錢學習儲蕃外,更重要是要認識延遲滿足的重要性。

《親子理財基本法》(Ep5): 高中生要應使得使

高中生的理財注意要點





若覺得這篇文章好,"分享" 給朋友吧!或留個 "Thank You" 呀!
想問經濟、數學?可 按此 到我的面書發問。
想第一時間收到最新文章,可訂閱博客更新&nbspRSS 。

留言

Youtube 頻道