精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

有用連結 (學習⋅親子⋅雲端⋅資源)

I.學習相關

本頁主要作私人記錄用途, 個別類別集合好可能再獨立出 PO

A. 學生上補習班,好定唔好?

[補習好壞?] (台灣)一個補教名師的告白:寧可小孩成績爛,別送孩子去補習班!  (功課班會降低學習的自發性,變得有問題時不去細想,反正有人去問)

B. 教學/學習資源

 II.幼兒/小童活動

A. 政府活動

B. 資助機構 (NGO)活動

[待加]

C. 親子益智活動 / Android 學習 Game

[影音] ThaiTrick 幼兒魔術(3-5歲)  (Youtube片, 約 10條 [18年中], 家中物料可玩, 頻道內有其他 tricks)  
[Android] Android 幼兒遊戲  (我自己做的 Android Game list, 約 50個 [大部分付費, 有簡介, 真正值得付費有 5-6個, 有注明], 全部用 AppsFree 於它們限時免費時下載)  

D. 親子好去處

[公園] 不同區分好玩公共遊樂場  (Little Steps, 英文網站, 站內尚有其他好介紹, 19年4月加)  

E. 親子綜合網站

[簡潔] Little Steps (英文網站, 網站條理分明, 有各樣好去處: 如各區好玩公園, 蹅單車地方, etc, 19年4月加)  

III.文書/圖檔 處理相關

  • [PDF] Free PDF Tools (PDF 免費工具, 無水印, 超強大, 站內亦有另一 PDF 編輯 App - PDFEdit, 但我較慣用 Foxit Reader)
  • [PDF] Debenu PDF Tools Free (另一免費 PDF 編輯工具, 可右 click 圖檔直接轉 PDF [檔案大小不變])
  • [PDF] Sumatra PDF (最快開啓 PDF, 只 7 MB)
  • [字體生成][雲] QT86 (大部分字型支援繁體)
  • [圖檔打水印][雲] Batch Watermark Photos Online (許多效果可選, 但只支援文字水印)
  • [圖檔轉透明][雲] LunaPic (亦可做多種圖檔編輯-如裁切, 加文字等)

IV. 環保相關


V.雲端應用相關

A. 一班朋友夾時間相聚,搵最合適日子(Doodle, Whenisgood)

(以上兩雲端應用最適合一班人夾時間攪聚會,可以搵一個最多人合適既日子)

B. 提高生產力雲應用

[搵相似 App] AlternativeTo  (搵相似程式利器:用慣一個 app,欠某啲功能,睇下有冇其他 apps 有?)
[搵相似 網站SimilarSite (知道一個某類別既好網站, 就可以想搵其他同類型既網站, 譬如有一個介紹好書既網, 你就可以搵其他都係介紹書既網站)


VI.搵網上資源(書)

A. 搵 PDF

[直接下載] 雅書 (簡體, 分類齊全, 不用注冊) [國內流量排名 20,172* - 2019 April]
[討論區形式] 我要讀PDF (簡體, 有介紹書既文章, 但要積分才可下載書籍, 註冊後可容易攞足夠積分下載 10 本書) [國內流量排名 85,260* - 2019 April]
[直接下載] 多讀書 讀好書 (簡體, 可 RSS 訂閱, 或電郵訂閱, 不用注冊, 新書更新快) [國內流量排名 295,705* - 2019 April] 
[排名超高] 我的小書屋(備份站) (網站整體設計感覺非常認真, 排名亦高, 有 RSS, 不用注冊, 有豆瓣评分, 多個[國內]網盤下載 [國內流量排名 1,102* - 2019 April])
[唯一繁體] 好讀 (繁體台灣站, 設有有聲書[國語], 開站已達 17 年, 站長等人極之有心, 網站設計認真)





若覺得這篇文章好,"分享" 給朋友吧!或留個 "Thank You" 呀!
想問經濟、數學?可 按此 到我的面書發問。
想第一時間收到最新文章,可訂閱博客更新 RSS 。

留言

Youtube 頻道