其實學聯上京真係好勇敢!為名?為利?用經濟學同你分析



其實學聯如果真係敢上北京,姑勿論見到京官定見唔到,其實佢地真係付出左好大、好大、好大既勇氣!
佢地,依家基本上係中國,就等同於通輯犯,若真要拉佢地,要屈佢地拉人坐番幾年,真係唔係完全冇可能架。大陸要拉人,總搵到罪名架,記得李旺陽事件嘛?


學聯佢地真係唔知危險咩?梗知,但佢地都敢上,為左乜?想借此再博出位?
用經濟學「邊際得益(Marginal Benefit)」好簡單分析一下:

一)支持排名難再升
佢地啱啱係港大政黨民調,已經得知佢地知名度(排第五)同支持度(排第一)都已經夠高,你話佢地想借上京再博出位?好明顯唔成立,因為其邊際得益(借上京提高認知及支持)已經很少。所以可以排除佢地上京係為左個人得益。
 
二)打破僵局機會零
佢地知唔知上京面聖既成功機會丫?相信每個香港人都知方丈份人係好少氣架啦,睇田北俊比人搣柴就知:成功機會近乎零啦。
成本咁高(比人拉),個人/社會得益都咁低,咁重上?
做一件事必然得益大於成本先會做,點解佢地重要做?因為預計會有界外得益(external benefit):就係打破現在佔領的僵局。

三)界外得益保民氣
現時支持佔領的市民比例一路下跌。
原因一是真的犯法及造成不便(如果你屋企制水一日冇問題,但一星期會點?);
更重要的原因二是,政府掌握哂媒體做佢宣傳機器。報紙,電視新聞(電台應該好d)全部靠邊站,將雨傘運動「隱善揚惡」,結果係洗腦效應下必然民意倒向政府一邊。
有見辭職公投成事機會不大(政府可以拖足半年先補選),佔領民氣不能拖咁耐。學聯想藉住APEC咁好機會上去,爭取市民繼續關注支持雨傘運動。

四)環時社評添變數
學聯面聖的基本可能結果有四個:
A.成功面聖,有正面結果
B.成功面聖,沒有任何成果
C.上到北京,但原機送返
D.係香港離境前被阻

係人都知C,D機會最大。
今日環球時報出左篇社評,尾段話香港最好要阻止學聯上京(梗啦,咁落阿爺面)。
所以變左D既機會最大!政府點可以阻學聯離開香港?
1)拉人(咁做肯定加深管治危機,但689已顛左,做野冇乜唔理性可言)
2)利誘(新民黨開左條件啦,但出手低左d-學聯入提委 http://bit.ly/1Gny52a

總結,學聯今次上京面聖,刀光劍影,危機重重,但有危便有機。
希望佢地可以打開一條出路!

====
支持雨傘運動,你都可以出一分力:
[齊來參與] 罷攞/罷買 偏頗報章,直至編採改變立場:
https://www.facebook.com/events/1470293019862161

留言

Youtube 經數頻道