精選文章

[生活中的經濟學] 難度 5**,機會成本(Opportunity Cost) 一問,90% 美國大學生都做錯的一條問題

好耐之前睇過一本英文書 (忘記了書名,如有好心人提供請告之),係講日常生活現象的經濟解釋,例如雪柜點解冰隔(freezer)冇燈?(因為買既人唔肯為唔常要開既燈比額外錢) 點解女士既衫鈕門開右邊?(因為方便以前15-16世紀時傭人幫穿) 咁點解依家唔轉番?(因為若轉的話有可能被人誤以為是男裝) 仲有好多有趣的問題。

該書開首有一條關於機會成本的問題,據作者講不少美國大學選修基礎經濟的Year1學生,抽樣答有9成左右做錯 (書中話比冇讀經濟同學答,啱的比率反而高一點)。給講師答亦有一半錯。(這些比例是我記憶中的,但應該相差不遠)

在此把問題分享給大家挑戰一下 (適合 DSE 學生測試一下):

一個長達70年 耗資2,000萬美元的研究 之驚人發現 (Guest Post)

哈佛大學醫學部 (Harvard University Health Services) 喺1938起做一個研究,花咗超過70年嘅時間,耗資2,000萬美元,研究268名該大學嘅男生。呢個研究緊貼呢班男生嘅人生起跌,當中佢哋經歷過戰亂時期,工作博殺期,戀愛求偶期 (包括埋結婚,離婚,再婚),而至後嚟嘅中年及晚年期。呢個研究一啲都唔簡單,研究範圍牽涉佢哋嘅個人IQ,生活飲食習慣,家庭關係等,研究員兼且每兩年就邀請佢哋面談或做問卷,亦定期諮詢佢哋嘅醫生,了解佢哋嘅健康概況。

呢個研究其實問一個好簡單不過嘅問題 – “What makes a good life?” (點樣有一個好嘅人生?) 結果發現幾樣嘢:
- 酗酒可以毀你一生,係導致離婚嘅主因,亦能引致各樣精神/心理嘅病以及抑鬱
- IQ (智商) 唔係決定你賺幾多錢嘅因素,普通智商 (IQ: 110-115) 同高智商 (IQ: 150以上) 嘅人賺錢能力都係差唔多
- 人際關係直接影響一個人嘅晚年健康狀況同埋心境

研究負責人George Vaillant教授發現同人有好關係 (warm relationship) 嘅人會係著數啲嘅,而特別同阿爸阿媽嘅關係尤其影響深遠:

 - 擁有關愛自己嘅阿媽嘅人,比起一個擁有冷酷無情嘅阿媽嘅人,平均一年賺多8萬7千美金 (約68萬港元)
- 細個同媽媽關係好嘅人無咁容易得到腦退化症或癡呆症 (dementia)
- 阿媽同阿仔嘅關係會正面影響到佢將來事業上嘅成就
- 阿爸同阿仔嘅關係會正面影響佢晚年嘅生活質素,並能減低成年時嘅憂慮

圖為George Vaillant教授

Vaillant教授收尾嗰陣加多一句,“Happiness is love” (開心就係愛)。

筆者睇完呢個研究嘅結果,好有反省,雖然研究嘅對象主要係男性,但相信父母同女兒嘅關係亦會有類似嘅影響。所以一方面自己勉勵自己,亦想奉勸大家,多啲珍惜同埋好好善用同家人一齊嘅時間。筆者更已經規定自己,每星期有半日左右嘅時間,唔回覆Whatsapp,唔上Facebook之類,專心而專注咁同家人一齊,好好享受家庭嘅生活。咁你打算點呢? 作者Andrew Choy為教會牧師,同時兼營網上手機商店,已移居澳洲多年,先後取得工商學學士,神學學士,文學碩士等學位,現正攻讀博士課程,對新科技,投資,輔導及個人成長之題目甚有興趣。

若想收到我的最新文章通知,可以訂閱喔!讚好我們 經數學人 Facebook
訂閱博客更新 在下方輸入電郵訂閱,或可以 RSS 訂閱

留言

Youtube 頻道