精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

分享兩個生活上的醒目、慳錢、著數的生活智慧

1。超平價報市政局的羽毛球訓練班($118上20小時,即每小時$5.9)

你喜歡打羽毛球嗎?鄙人自08年因為北京奧運的三個月運動場館卜場免費,加上有好朋友悉心的教導之上,自始愛上了打羽毛球。

只要你到康文署(網上或親身均可),便可以報訓練班,以抽籤形式分配。一般會好多人爭,成功率約1-2成,若成功的話一些會在月初寄信通知你。

若你本身已經是高手,你亦可照樣報名,因為教練大多都會給許多時間我們「私鬥」。睇下我地幾時相遇啦!
http://www2.lcsd.gov.hk/cf/search/leisure/list.cfm?lang=b5
(你亦可看看有沒有其他康體活動啱玩喔)



2。把冇用的物品捐給合適的人/接收人家的捐贈物品

又差唔多到農曆新年啦,又要執屋!你有冇試過有啲野新新地,但自己又唔啱用,就咁掉左佢覺得好可惜。我之前都試過係我 facebook 到將我買錯左既手機電送左比合適既人手上啦,個感覺其實都好開心。

其實除左保良局呀,救世軍呀一些較知名的慈善團體外,據我知網上仲有多個平台可以用作捐贈/接受捐贈,他們的最大好處是想要的人會親自來臨取物:

oh yes IT's FREE!!!(Facebook 群組,只限捐贈)
https://www.facebook.com/groups/ohyesitsfree/

香港二手物品交易平台(環境保護署提供的免費平台
https://wasteexchange.wastereduction.gov.hk/

TradeDuck (私人大營二手以物易物網)
http://www.tradeduck.com/

若各讀者知道其他想分享的話可告知我,讓我加上去

想看更多亦可到我的臉書專頁「生活智慧齊分享」。

【以上文章同時發表於HongKongCard.com

留言

Youtube 頻道