精選文章

[生活中的經濟學] 難度 5**,機會成本(Opportunity Cost) 一問,90% 美國大學生都做錯的一條問題

好耐之前睇過一本英文書 (忘記了書名,如有好心人提供請告之),係講日常生活現象的經濟解釋,例如雪柜點解冰隔(freezer)冇燈?(因為買既人唔肯為唔常要開既燈比額外錢) 點解女士既衫鈕門開右邊?(因為方便以前15-16世紀時傭人幫穿) 咁點解依家唔轉番?(因為若轉的話有可能被人誤以為是男裝) 仲有好多有趣的問題。

該書開首有一條關於機會成本的問題,據作者講不少美國大學選修基礎經濟的Year1學生,抽樣答有9成左右做錯 (書中話比冇讀經濟同學答,啱的比率反而高一點)。給講師答亦有一半錯。(這些比例是我記憶中的,但應該相差不遠)

在此把問題分享給大家挑戰一下 (適合 DSE 學生測試一下):

廿八蚊後遺症(最低工資的負面影響開始逐漸浮現) 來源:爽報




有線電視報道,深水埗的舊樓,最近治安變差,多了爆竊案,究其原因,係因為最低工資實行之後,保安員薪水大大提升,每月過萬蚊,舊樓業主難以負擔,唯有兩更變一更,夜晚不設防,賊人如入無人之境,好容易做世界。


食肆請人質素下降

我有個朋友,開了間麪店,生意本來做得不錯,點知廿八蚊(RC:最低工資)出現之後,班夥計走了一大半,個個走咗去做看更,我朋友呻到樹葉落,跟住請嚟嘅人,唔係捧住 碗麪儍笑,就係用粗口鬧客,有個仲話佢:「點解唔畀我飲水吧啲嘢呀?」

RC:因為同樣收$28,樓面同看更一比之下,做看更可謂是皇帝式的工作啦)





一言蔽之,新嚟嘅人本來係水準之下嘅,廿八蚊一出現,就出嚟博博。我朋友間麪店o依 家已經執咗嘞,佢話咁激氣不如不做。我話佢連累其他夥計失業噃,佢話叫佢哋去問李卓人啦!
(RC:最低工資下之必然結果!由此推論,咁不同工種工資必會程滾雪球式上升)



咁我就唔知李卓人當日大力促成最低工資時,有冇諗到會發生以上嘅情況。

我有開荼餐廳的朋友跟我說,請樓面未算最難,請洗碗最難!佢就因為請唔到人結果自己走左去洗!大家諗下點解洗碗難請人過樓面?一,二,三,開估,你有冇見看更係後生多,定上年紀多丫?之唔係洗開碗嘅見辛苦,就走去試做看更啦。)


團購效應延緩失業浮現



最近仲話要加到三十三蚊㖭!話香港實施咗最低工資都成年咯,冇乜事發生呀!但據做飲食業嘅朋友講,其實暗湧係有嘅,舊年三一一日本海嘯後,日本食肆間間喊 救命,食客去晒其他食肆,酒樓快餐店西餐廳大旺,做成個假象啫。一句講晒,經濟好時可以消化,經濟差時廿八蚊都啃唔落,何況三十三蚊?
尊貴嘅議員們,唔該諗清楚呀!

RC: 其實,係咁意學過下經濟嘅人,只要佢識供求決定均衡價格果一課,都會知最低工資嘅影響啦。工資上升,就會多啲人想走出黎做嘢丫(大學生,年紀大大地嘅主婦果啲啦)!但工資成本高左,顧主點呀?咩用機器替代人手攞,見「自動洗頭機」的反思,結果?梗係多左人失業啦!)

就算真係唔知,都知外國嘅案例啦!李卓人會唔知就唔可能做到今日,而係一早被「人o桌你」啦!

我覺得近期嘅團購熱潮,對餐飲業會有短期刺激作用。起碼你依家會做旺左個市先丫。
 
最新一期食肆收益及購貨額臨時統計數字發表,顯示食肆生意額微升:
http://www.censtatd.gov.hk/press_release/press_releases_on_statistics/index_tc.jsp?sID=2940&sSUBID=20651&displayMode=D

 
訂閱博客更新   在下方輸入電郵訂閱,或可以 RSS 訂閱


留言

  1. 其實"廿八蚊"對於消費者來講都好慘, 因為有好多食肆老闆將成本轉嫁於食客身上, 而我覺得那些連鎖快餐店的加幅最大; 千萬不要出現"三十三蚊"呀, 否則後果不堪設想~~

    回覆刪除
  2. 我認為香港始終是由自由市場做主導,應由市場做主. 不應採干預政策,到最後,不祇自動洗頭機,還有自動販買飯票機(去到 "大家喊" 自己嘟百達通買飯,自己盛載飯餸,自已取走托盤去洗碗機清洗,總之一條龍自助服務,全無人手),還有......

    回覆刪除

張貼留言

若想 *收到回覆* 通知,請以 Google帳號登入,並在「通知我」空格打勾。

另外,有時 Google會判斷留言需要審核,而不能即時顯示,請耐心等候,不需要重覆發表。謝謝!

Youtube 頻道