精選文章

[生活中的經濟學] 難度 5**,機會成本(Opportunity Cost) 一問,90% 美國大學生都做錯的一條問題

好耐之前睇過一本英文書 (忘記了書名,如有好心人提供請告之),係講日常生活現象的經濟解釋,例如雪柜點解冰隔(freezer)冇燈?(因為買既人唔肯為唔常要開既燈比額外錢) 點解女士既衫鈕門開右邊?(因為方便以前15-16世紀時傭人幫穿) 咁點解依家唔轉番?(因為若轉的話有可能被人誤以為是男裝) 仲有好多有趣的問題。

該書開首有一條關於機會成本的問題,據作者講不少美國大學選修基礎經濟的Year1學生,抽樣答有9成左右做錯 (書中話比冇讀經濟同學答,啱的比率反而高一點)。給講師答亦有一半錯。(這些比例是我記憶中的,但應該相差不遠)

在此把問題分享給大家挑戰一下 (適合 DSE 學生測試一下):

Google Search 進階使用方法 - Site Search,近似字,排除某字等快速搜尋方法

好多時你都需要 search 啲野,而很多香港人 search 野都鍾意用 yahoo。有啲懶係 pro 既人 (包括我鄙人) 就會話 "用 Google 啦!",而懶係 pro 既鬼佬就會 say "hey! Google it!"


其實用 Yahoo search 香港本地野通常都好過用 google,但若果你想 search 世界性既野,又或者做啲 advanced 啲既 search,其實 google 會好好多,但好多人其實都未係好識用。以下係 Mashable 網站揾到的一篇文章可以助你成為 "Google Search 達人"。我自己最叻其實只識 3招:
  1. 我都幾成日要 search wikipedia 既野,用 google search wikipedia 的方法好簡單,只要係你要 search 既 key words 之后加多個字 wiki咁 google 就知道你想 search wikipedia 入面既資料啦。
  2. 有時你想 search 下一啲 forum 啲野,但啲 forum 成日都要你 register 先可以 search。其實你可以咁樣打去 google "萬里長城 site:uwants.com" 咁就可以淨係顯示 uwants.com 入面既野啦。(不過有些網站係 set 到唔比 google search 到既)
  3. 有時我想 search 啲教材,譬如係啲老師放上網比同學做既,或者 powerpoint,咁點 search 到呢?因為我知道佢地通常會放啲文件 file 上去,咁我就只要咁 search "國民收入 doc pdf ppt" 就可以 search 到好多呢啲教材啦!





相關資源:

【Android 秘技】 WhatsApp 活用技 (一次過發訊息給多人,連續輸入多個表情符號) 
用和記寬頻的人注意了 佢地成日都收多你錢 教你用GMail 去收佢地公司帳單
iPod 沖唔到電? (原來我們一直都錯了!"鋰"電池照顧大法!!)

 

 
訂閱博客更新   在下方輸入電郵訂閱,或可以 RSS 訂閱


留言

Youtube 頻道