精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

唔識計數會使你損失11.7萬元 (When not knowing Math can cost you US$15,000 )

 


Mind Your Decisions 網誌中看到以上的 youtube 片,片段中,參賽者不懂計一條「很簡單」的二次方問題,於是問現場觀眾,竟然...

在該 youtube 的留言部分,有人替其解釋 "I don't blame him for this, math in that seat is impossible." ,SpeedStick58 留上 "50% of american's can't do math" (睇多些少其他人留啲 comment SpeedStick58 又真係幾啱!而如果睇現場觀眾比既答案,其實只得22%既人答啱),咁香港又係幾多呢?

唔知片段中參賽者既 College 老師睇到佢咁樣冇左幾十萬蚊 + 出醜,唔知會有啲咩感受呢?所以,快啲學好啲數啦!

留言

Youtube 頻道