精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

2014 經濟 MC Q1 曼聯發現球場水浸,繼續踢機會成本會唔會變?


宣傳一則 16-05-2014 : 暑期班開始招生

中學、小學 經濟 數學
有為不同程度學生而程課程。
詳情按此
-----


呢條問題引來好多迴響,等我係度探討一下。

首先要睇清係做乜既機會成本。問題講明係「繼續踢」的機會成本,咁最基本的成本構成,便是貨幣+非貨幣成本啦。依家非貨幣機會成本(受傷帶來的損失)大左喎。

再用以前會考題(1999LQ-Q1)做比對,當年問題係問你「買」三文治後,食時發覺有蟑螂,咁你買三文治的機會成本有冇變?咁你買時都唔知有蟑螂!咁梗係冇變啦。但如果佢問你發覺有蟑螂後,你食三文治的機會成本有冇變?梗有啦,你仲食得落?

好多人唔知,機會成本係會影響你的決定的,我們決定做邊件事,就是由其得益成本所決定,機會成本轉左,你的決定便可能會唔同左(如前述三文治例子)。反之,你的決定改左,則你的機會成本應該已經改變左。所以曼聯發現球場水浸,繼續踢的機會成本會上升。

留言

  1. 唔係好明。機會成本既定議係眾多放棄的選擇之中,價值最高的(假設曼聯唔踢波會去海洋公園玩)。受傷機會大左,繼續踢點解會令到去海洋公園既價值大左?

    同埋三文治既例子都唔係好明。假設機會成本係食燒賣,發現有蟑螂會令到三文治價值下跌,但應該唔會令食燒賣既價值上升?

    回覆刪除
    回覆
    1. 應該係成個機會成本改變左,價值最高唔再係去海洋公園

      刪除

張貼留言

若想 *收到回覆* 通知,請以 Google帳號登入,並在「通知我」空格打勾。

另外,有時 Google會判斷留言需要審核,而不能即時顯示,請耐心等候,不需要重覆發表。謝謝!

Youtube 頻道