精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

CE Math MC 技巧 (1991/II/Q39) 用「念力」3秒計出答案

CE Math (1991/II/Q39)

If (x −2)(x −3) = (a −2)(a −3), solve for x.
A.   x= 0 or 5        B.   x= 2 or 3         C.   x= a or 2        D.   x= a or 3         E.   x= a or 5 − a



今次講呢條係咪好似好易?但做落呢?係咪又好難呢?

你如果拆開哂佢,你梗計度「x = a」呢個答案架,因為左邊每個coefficient(系數)全等於右邊的coefficients。只要識些少做 Algebra (代數) 概念,你都搵到「x = a」呢個答案。


[最強方法步驟如下]  

[若只想知道最快方法可只看藍色字]

[步驟1](第1秒) 比較左右式(完全相同) 得知其一答案為 a

首先,透過對比方程的 左邊 (L.H.S)右邊 (R.H.S.),好明顯可以看得出 a 是其中一解,因為佢地根本只係個未知數由 x 轉左做 a。

要懂這樣做,其實你已經清楚明白 何為解方程 (Solve equation):就是 x 究竟可以放什麼數進去,使方程成立

[證明:代 x = a,
            L.H.S.
            = (x −2)(x −3)
            = (a −2)(a −3)       (x = a)
            =  R.H.S.]


但跟住點呢?仲要搵埋另一個答案喎。


[步驟2](第2秒) 知道「x = a」後,剩下3個可能答案:

C.   x= a or 2       D.   x= a or 3       E.   x= a or 5 − a



要解答,其實有3種諗法:


1. ( > 20 秒) C,D,E 逐個答案試 (Level 1)

[詳細步驟如下]

代 x =  5 − a (答案E),
L.H.S.
= (x −2)(x −3)
= (5 − a − 2)(5 − a −3)       (x =  5 − a)
= (3 − a)(2 − a)
= [−(a − 3)][-(a − 2)]
= (a −2)(a −3)
= R.H.S.      [可能亦需要試埋答案 C 同 D]

2. (3 - 4 秒) 代數搭代數 (Level 2)

題目中總共有2個變數Variable(未知數):x 和 a。一旦 a 的數值改變,x 的數值亦會隨之而改變。因此,x 的第一個解既然是 a,x 的另一個解亦絕不會是實數(數值)。所以 C 和 D 都是錯誤的答案。

3. (1 秒,最高境界) 排除對稱答案 (Level 3)

在 C 和 D 兩個答案中,分別出現了 C) x = 2 和 D) x = 3。

睇番問題 L.H.S. = (x −2)(x −3)
我會話呢條問題有一個「對稱性」,
即係話 C) x = 2 啱的話,D) x = 3 點會唔啱呢? (反之亦然)
因為唔可以兩個答案都啱),因此可以排除這兩個選項。

所以 C 同 D 唔會係答案。

所以正確的答案是:    E)   x= a  or  5 − a


所以做數叻一定要識用腦,唔好淨係識機械化地做。

做數就係要通過諗多幾個唔同方法去做,咁,你先可以「升呢」。

好多公開試 MC 題可以比你多角度咁諗,你肯諗,或者去學下人地點諗,你就可以提升到你既小宇宙。攞 5** 既就係呢啲人,當然你若果已經係升中六啦,但數學依然不甚了了,咁當然唔好追求 5** 啦 (即係等於你唔係名人有錢人就唔好溝女明星啦,唔係?結果會點?咩焦頭爛額囉)。

若覺得這篇文章好,"分享" 給朋友吧!或留個 "Thank You" 呀!
想問經濟、數學?可 按此 到我的面書發問。
想第一時間收到最新文章,可訂閱博客更新&nbspRSS 。

留言

Youtube 頻道