精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

2019 DSE Econ Paper 1 MC (Part 1 Q1-20) Answer with Explanation

今年太忙仲未做好... 明天繼續

CDCDD  DDBBA  
CBBAB  CBDCC

*解釋見附注
#我覺得有爭議
^圖/表待加
*skl 5* 技巧
*** 較深

如有錯誤請告知

1. C ; Right to use 肯定冇影响, 因可以照住

2. D ; 會展可能太細, 外國人好多可能買唔到飛所以唔黎到 (題目講既), 搬去紅館就會多左外國人, 所以都關 For whom 事

3. C ; 佢有兩個選項, 甲)自用, 要先比$5000, 乙)賣出, 可收回$2000; 若選「自用」, 則同時要付出$5000 及 放棄了賣出能收到的$2000, 所以共犠牲了$7000  [成本 = explicit (外顯) + Implicit (隱含)]

4. D ; MC 升, (固定成本不影響邊際利潤) 原有部分數量生產物品邊際利潤變負, 所以減少產量 (或見附圖) ; TR總收入(⬇) - TC總開支(⬇) = 利潤(? 視乎收入定開支那個跌較多)
(若 TFC 減少的面積 (200) > 梯形 AEBC, 則利潤上升 [TC 跌較多]; 反之則利潤跌)

2019 DSE Econ Paper 1 Question 4 graph

5. D ; 見 Capital 及 Labour 皆升, 即為 Long Run (長期), 所以 A 錯 (報酬遞減為短期定律) ; Capital & Labour 兩者皆可增 (2,3,4,5), 所以固定成本為 $0; C,D 要看 AC : (2C2L)$10/unit, (3C3L)$9/unit, (4C4L)$8/unit, (5C5L)$7/unit; 平均成本一直跌, 所以答案為 D。

6.# D ; 讀多啲書(提高知識) 能提高生產力, 另, 咁容許市民學其他野之後去轉行。
[#: 其實我覺得都可能會增加勞力供應, 因為有啲太太(C奶)本來乜都唔識或知識技能過時, 本來唔會去搵野做(不再勞動人口中), 但學左飛髮美容之類之後, 就出黎搵食(深水埗等舊區多左好多 C奶飛髮舖)]

7. D

8. B ; 要小心佢話 Capital (資本) 而非 Fixed capital (固定資本), 所以應包含所有 man-made resources (人造資源)。(4) 都係, 提供借貨都係一種生產。

9. B ; 肯定(穩陣啲, 或者優先比自己啲容) 到有酒店比容住, 唔洗靠人地。

10. A ; 先計出 MC 每件均為 $5。最適生產量時 MC = MR (= P), 所以 P = $5

11. C ; 因登革熱, 防蚊器需求升 ==> (供需圖) 均衡點沿 供給線 向右上方移; 所以是供給彈性。供給量變化% > 價格變化% ==> 高彈性

12. B ; 「加洲橙定律」話如果貴嘢平野加同金額, 貴嘢會相對變平(所以貴嘢會相對賣多左); 日本貴平比例是 1:4 (1/4), 根據「加洲橙定律」,香港貴嘢應要再高啲比例。

13. B ; 政府補貼生產所以供給增, 補貼使用(訓練)所以需求亦增

14. A ; 原均衡價為 $11, Qd = Qs = 600; 新均衡價為 $13, Qd = Qs = 400; 關稅 $3

  1. 啱 : ($13 - 3) X 400 = $4000
  2. 啱 : 關稅 $3, 新價(比舊價) 升了$2 (13-11), 即 $3 關稅中較多由消費者承擔, 這表示需求較無彈性
  3. 錯 : 計需求彈性*: [(600-400)/500] / [(13-11)/12] = 2.4  ==> 高彈性   (*分母攞新舊平均值)
15. B ; A錯, 因為第一公立醫院, 人工不能隨意變, 第二若高彈性即容易有替代品, 咁邊會出高人工留人呢?  C錯, 應該不受影响, 或者增加; 增加是因為替代品的品質 (GHK) 提高了, 公立醫療服務的用家較易傾向轉用 GHK; D錯, 因人手少了, 等候時間應會變長

16. C ; 原本係 $14,因為有效配額 使交易量 為 200 件,因此按需求曲線價格升至 $14 (量少價升)。增至 350 件變為無效配額,所以市價轉回 $12 (均衡價格)。

17 *skl/***. B ; A 向 B 移表示需求曲線向左移;  A錯, 因為長保養期使商品變較吸引, 需求應增加。  // B啱, 因為補貼是免去部分汽車首次登記費, 而這筆錢是買家付的, 所以影响的是需求曲線, 現買家買電動車實質要多付開支(計埋首次登記費), 所以減少其購買意欲。  // C錯, 因為汽油車同電動車為替代品; 汽油價升則人們減少用汽油車, 對電動車需求應會上升。   // D錯, 因為這首先會影響供應, 因為成本跌, 供給升; 另長期亦可增加需求, 因多左充電位, 方便左, 產品質量提高, 需求升。
[*skl: 睇供需圖均衡點轉變絶大多數原因均為供/求改變, 所以本條中第一時間先睇出是需求跌, 再睇選項就清晰好多]
[*** B 其實好易混淆, 因為移除補貼後, 客觀上買電動車總開支一定是提升了, 但 A 向 B 移 卻顯示價格減低, 好像不對。但我們要分清, 題目中講的, 汽車首次登記費是由買方負責繳交的 (與很多其他銷售稅如香煙由賣方繳交所不同), 所以取消補貼影响的是需求曲線而不是供給曲線]

18. D ; (1)啱, 若它定價高於市場價格(其他人的定價), 即使只高一點, 需求量都會變 0 (因其需求曲線是一水平線, 高了便沒有相應的需求量), 例如, 一列汽水機賣緊一模一樣的汽水, 若某一部的定價稍高, 人們便一件都不會買它, 因為一樣的嘛, 為何要多付呢? // (3)啱, 因為在完全競爭市場, P = MR, 多賣一件的收入等於價格

19*skl. C ; Lorenz Curve 向 45 度線移近, 即貧富差距變小 (財富變得較平均) [*技巧]  //  只有 C 是增加稅收的累進性, 減低貧富差距。
[*skl: 先記得兩個 special cases, 一條 45 度 線是完全平均, 因為每 10% 的人便擁有 10% 的財富, 90% 的人擁有 90% 的財富;  相反, 一條直角形的 Lorenz curve (先平後直) 是由 1 個人擁有全部財富, 因為 99.9% 的人財富為 0, 最後 0.1% 的人擁有 100% 的財富]

20. C ; (1)錯, 因為全日制學生升, 勞力應會跌。







若覺得這篇文章好,"分享" 給朋友吧!或留個 "Thank You" 呀!
想問經濟、數學?可 按此 到我的面書發問。
想第一時間收到最新文章,可訂閱博客更新&nbspRSS 。

留言

Youtube 頻道