精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

【聖誕IQ題 2條】六角形填色/男女比例

(1)在這由正六邊形組成的平面上,填上不同顏色。使每個雙鄰的六邊形,顏色都不相同。最少要多少種顏色?

(A) 4 (B) 6 (C) 7 (D) 2 (E) 3

(2)在冬季開始時,一滑雪班註冊了至少66名學生。該滑雪班開始一個月後,有11男生才加入和13女生退出。這時,班裡的男女生比例為1:1。
以下那個*不可能*是滑雪班開始前(未有男女生加入退出之前)的男女比例?

(A)4:7 (B)1:2 (C)9:13 (D)5:11 (E)3:5

僅祝大家 Marry Chrismax !!! 係呀,專登串錯架,呢期興丫嘛

Marry Chrismax 的出處:http://forum10.hkgolden.com/view.aspx?type=BW&message=5578987

假期後開答案 [想要貼士/延伸問題,請看下方] 。 。 。 。 。 。 。 。 。 。 。 。 。 。 。
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .
 .

1)不是看圖咁直接的。試下填下色,你會有新發現。
2)試觀察下五個選項數字大小。

=======

3)題2的延伸問題,以下選項得嗎(可否是滑雪班開始前的男女比例)?為什麼?
F) 1:10   G) 4 : 9   H) 6 : 11

留言

Youtube 頻道