精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

民智,究竟開左未?咁多人,信哂一啲偏頗報導,卻否定大學民調,又成日攞人校長既名過橋?


民調/抽樣調查為何只抽幾百至一千人?咁少人邊度會準?簡單用兩個例子講下,

1)工廠生產產品,想睇生產線或某位員工的品質,會唔會每一件都驗?
2)校長檢查老師改簿,想睇該老師改簿質量,洗唔洗每位學生的簿都全部睇哂?

答案係唔會,亦唔需要,佢地只需要抽樣驗。因為抽樣的,已經大致反映了其他未被抽中事物的特質。

當然,要結果夠準確,抽樣要做到幾點:
  1. 數量要足夠,工廠/校長不能只抽一件/一本簿,就話品質ok或唔ok。
  2. 抽樣要有真正隨機性,即每件產品/每位學生都有同等機會被抽中,咁樣可避免只抽到生產最初頭的5件產品/最叻5位學生的簿,而引致偏頗結論。

詳解:維基教科書-統計學/統計抽樣 http://goo.gl/o9TIsy
港台 傳媒透視 民調的科學與民調的政治 http://goo.gl/udPo6j


再者,蘇格蘭公投民調都係做一千人左右,但英國政府見後期雙方勢均力敵,所以調整策略大力宣傳,足見科學民調絶對可信。(這就是統計學!)

兩篇Facebook的回應,均取自面書專頁Speak Out HK 港人講地,這專頁所引述的來源往往是一些公信力較低的報章如太陽報,東方日報,內容偏頗。而回覆的人水平之低,真不禁令人懷疑是所謂的「五毛」所為。目測低質留言起碼佔一半以上。

按香港中文大學傳播與民意調查中心2014年1月公佈的調查
排名最高頭三名電子傳媒,分別是香港電台,商業電台,有線電視。
排名最高頭三名報紙,分別是南華早報,經濟日報,明報。

兩篇回應實在好值得親身一看,各種回應必會令你樂而忘返,耐人尋味:
【精選文章】由坐山觀虎鬥到引火焚身張志剛(一國兩制研究中心總裁)http://goo.gl/Ogk4Wr
【焦點新聞】中大民調指15(按:應為18)至24歲年輕人支持「佔中」大增至六成 令人憂慮 http://goo.gl/GHxvXg

留言

Youtube 頻道