精選文章

[生活中的經濟學] 難度 5**,機會成本(Opportunity Cost) 一問,90% 美國大學生都做錯的一條問題

好耐之前睇過一本英文書 (忘記了書名,如有好心人提供請告之),係講日常生活現象的經濟解釋,例如雪柜點解冰隔(freezer)冇燈?(因為買既人唔肯為唔常要開既燈比額外錢) 點解女士既衫鈕門開右邊?(因為方便以前15-16世紀時傭人幫穿) 咁點解依家唔轉番?(因為若轉的話有可能被人誤以為是男裝) 仲有好多有趣的問題。

該書開首有一條關於機會成本的問題,據作者講不少美國大學選修基礎經濟的Year1學生,抽樣答有9成左右做錯 (書中話比冇讀經濟同學答,啱的比率反而高一點)。給講師答亦有一半錯。(這些比例是我記憶中的,但應該相差不遠)

在此把問題分享給大家挑戰一下 (適合 DSE 學生測試一下):

民智,究竟開左未?咁多人,信哂一啲偏頗報導,卻否定大學民調,又成日攞人校長既名過橋?


民調/抽樣調查為何只抽幾百至一千人?咁少人邊度會準?簡單用兩個例子講下,

1)工廠生產產品,想睇生產線或某位員工的品質,會唔會每一件都驗?
2)校長檢查老師改簿,想睇該老師改簿質量,洗唔洗每位學生的簿都全部睇哂?

答案係唔會,亦唔需要,佢地只需要抽樣驗。因為抽樣的,已經大致反映了其他未被抽中事物的特質。

當然,要結果夠準確,抽樣要做到幾點:
  1. 數量要足夠,工廠/校長不能只抽一件/一本簿,就話品質ok或唔ok。
  2. 抽樣要有真正隨機性,即每件產品/每位學生都有同等機會被抽中,咁樣可避免只抽到生產最初頭的5件產品/最叻5位學生的簿,而引致偏頗結論。

詳解:維基教科書-統計學/統計抽樣 http://goo.gl/o9TIsy
港台 傳媒透視 民調的科學與民調的政治 http://goo.gl/udPo6j


再者,蘇格蘭公投民調都係做一千人左右,但英國政府見後期雙方勢均力敵,所以調整策略大力宣傳,足見科學民調絶對可信。(這就是統計學!)

兩篇Facebook的回應,均取自面書專頁Speak Out HK 港人講地,這專頁所引述的來源往往是一些公信力較低的報章如太陽報,東方日報,內容偏頗。而回覆的人水平之低,真不禁令人懷疑是所謂的「五毛」所為。目測低質留言起碼佔一半以上。

按香港中文大學傳播與民意調查中心2014年1月公佈的調查
排名最高頭三名電子傳媒,分別是香港電台,商業電台,有線電視。
排名最高頭三名報紙,分別是南華早報,經濟日報,明報。

兩篇回應實在好值得親身一看,各種回應必會令你樂而忘返,耐人尋味:
【精選文章】由坐山觀虎鬥到引火焚身張志剛(一國兩制研究中心總裁)http://goo.gl/Ogk4Wr
【焦點新聞】中大民調指15(按:應為18)至24歲年輕人支持「佔中」大增至六成 令人憂慮 http://goo.gl/GHxvXg

留言

Youtube 頻道