精選文章

[生活中的經濟學] 難度 5**,機會成本(Opportunity Cost) 一問,90% 美國大學生都做錯的一條問題

好耐之前睇過一本英文書 (忘記了書名,如有好心人提供請告之),係講日常生活現象的經濟解釋,例如雪柜點解冰隔(freezer)冇燈?(因為買既人唔肯為唔常要開既燈比額外錢) 點解女士既衫鈕門開右邊?(因為方便以前15-16世紀時傭人幫穿) 咁點解依家唔轉番?(因為若轉的話有可能被人誤以為是男裝) 仲有好多有趣的問題。

該書開首有一條關於機會成本的問題,據作者講不少美國大學選修基礎經濟的Year1學生,抽樣答有9成左右做錯 (書中話比冇讀經濟同學答,啱的比率反而高一點)。給講師答亦有一半錯。(這些比例是我記憶中的,但應該相差不遠)

在此把問題分享給大家挑戰一下 (適合 DSE 學生測試一下):

2013年最受歡迎(易中招)密碼排名(轉自「高登」)

RC: 你係點記密碼的呢?唔會係qwerty之類吧?係的話就快啲改啦。點改密碼最好?又要易記,可以試下經濟學人曾介紹過,用一句你常用英文句子的首個字母做密碼。但再好記性的人,總會有突然失靈的一刻。所以你需要一個可以記錄密碼的軟件,可以讓你安全地把密碼帶在身邊。



這份密碼排名,任你叫做最差勁、最常見、最危險都可以,反正描述一樣準確。軟件公司SplashData公布了2013年的最常見密碼排名,資訊來自數百萬個散布在網上的被盜帳戶,足以證明這些密碼受用家歡迎之餘,亦好受不法之徒注意。

雖然排名比起上年略有分別,但上榜密碼不外乎是大家想得到的幾個,例如各式數字、字母順序組合(123456至1234567890均有上榜)、password(密碼)、一般生字如shadow(影子)、princess(公主)等等。另外,今年新上榜密碼有adobe123同photoshop,睇怕都係來自上年Adobe失竊的290萬個帳號之中。

以下為2013年頭25個最常見密碼,括號為與往年比較:

1. 123456 (Up 1)
2. password (Down 1)
3. 12345678 (Unchanged)
4. qwerty (Up 1)
5. abc123 (Down 1)
6. 123456789 (New)
7. 111111 (Up 2)
8. 1234567 (Up 5)
9. iloveyou (Up 2)
10. adobe123 (New)
11. 123123 (Up 5)
12. admin (New)
13. 1234567890 (New)
14. letmein (Down 7)
15. photoshop (New)
16. 1234 (New)
17. monkey (Down 11)
18. shadow (Unchanged)
19. sunshine (Down 5)
20. 12345 (New)
21. password1 (Up 4)
22. princess (New)
23. azerty (New)
24. trustno1 (Down 12)
25. 000000 (New)

資料來源: http://splashdata.com/press/worstpasswords2013.htm



若想收到我的最新文章通知,可以訂閱喔!讚好我們 經數學堂 Facebook
訂閱博客更新 在下方輸入電郵訂閱,或可以 RSS 訂閱



留言

Youtube 頻道