精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

2013年最受歡迎(易中招)密碼排名(轉自「高登」)

RC: 你係點記密碼的呢?唔會係qwerty之類吧?係的話就快啲改啦。點改密碼最好?又要易記,可以試下經濟學人曾介紹過,用一句你常用英文句子的首個字母做密碼。但再好記性的人,總會有突然失靈的一刻。所以你需要一個可以記錄密碼的軟件,可以讓你安全地把密碼帶在身邊。



這份密碼排名,任你叫做最差勁、最常見、最危險都可以,反正描述一樣準確。軟件公司SplashData公布了2013年的最常見密碼排名,資訊來自數百萬個散布在網上的被盜帳戶,足以證明這些密碼受用家歡迎之餘,亦好受不法之徒注意。

雖然排名比起上年略有分別,但上榜密碼不外乎是大家想得到的幾個,例如各式數字、字母順序組合(123456至1234567890均有上榜)、password(密碼)、一般生字如shadow(影子)、princess(公主)等等。另外,今年新上榜密碼有adobe123同photoshop,睇怕都係來自上年Adobe失竊的290萬個帳號之中。

以下為2013年頭25個最常見密碼,括號為與往年比較:

1. 123456 (Up 1)
2. password (Down 1)
3. 12345678 (Unchanged)
4. qwerty (Up 1)
5. abc123 (Down 1)
6. 123456789 (New)
7. 111111 (Up 2)
8. 1234567 (Up 5)
9. iloveyou (Up 2)
10. adobe123 (New)
11. 123123 (Up 5)
12. admin (New)
13. 1234567890 (New)
14. letmein (Down 7)
15. photoshop (New)
16. 1234 (New)
17. monkey (Down 11)
18. shadow (Unchanged)
19. sunshine (Down 5)
20. 12345 (New)
21. password1 (Up 4)
22. princess (New)
23. azerty (New)
24. trustno1 (Down 12)
25. 000000 (New)

資料來源: http://splashdata.com/press/worstpasswords2013.htm

關於作者,及相關文章

Ronald Chik (植Sir)

港大統計碩士及經濟學士。春風化雨接近二十年,學位、副學士、文憑、毅進、中學、日夜校皆曾任教。現職HKMA統計及經濟兼任講師,替少量學生補習,閒時最愛打羽毛,生活寫意悠遊。

留言

Youtube 頻道