精選文章

[生活中的經濟學] 難度 5**,機會成本(Opportunity Cost) 一問,90% 美國大學生都做錯的一條問題

好耐之前睇過一本英文書 (忘記了書名,如有好心人提供請告之),係講日常生活現象的經濟解釋,例如雪柜點解冰隔(freezer)冇燈?(因為買既人唔肯為唔常要開既燈比額外錢) 點解女士既衫鈕門開右邊?(因為方便以前15-16世紀時傭人幫穿) 咁點解依家唔轉番?(因為若轉的話有可能被人誤以為是男裝) 仲有好多有趣的問題。

該書開首有一條關於機會成本的問題,據作者講不少美國大學選修基礎經濟的Year1學生,抽樣答有9成左右做錯 (書中話比冇讀經濟同學答,啱的比率反而高一點)。給講師答亦有一半錯。(這些比例是我記憶中的,但應該相差不遠)

在此把問題分享給大家挑戰一下 (適合 DSE 學生測試一下):

經數學人3月精選


經數學人fb page出過不同類型既posts,當中包括數學IQ題、數學有趣資訊、經濟知識、金句、冷知識、笑話等等。
以下係一啲3月精選的posts,給一些可能錯過了的人。黎到4月份,經數學人會繼續出多d又實用又有趣既posts.
1. Work Smart (07/03/2013)

2. Never give up! (08/03/2013)

3. 你以為你在玩手機,其實呢?^^ (09/03/2013)

4. 生意難做,茶餐廳都攪放題,你點睇?(09/03/2013)

5. 《康橋拜拜》(10/03/2013)

6. 新一代學生歌 (14/03/2013)

積積復積積 唔識就唔識

測驗夠刺激 居然冇題識

上堂聽唔識 搗亂多款式

自修一様識 睬佢都生廭
生係中國人 死係中國魂
要我學英文 梗係冇可能
英語唔合格 更顯我性格
數學唔合格 老師負全責
語文唔合格 咁我冇辦法
考試考得好 全靠隔離好
考試考唔好 隔離唔識做
日日返學愁更愁
老師講嘢無厘頭
我就聽到似夢遊
次次批評冇理由
功課多到似報仇
做嘢做到似福頭
返學為咗乜 日日被糟質
功課都係抄 一係就唔交
返學等放學 放學飲可樂
打鐘各自飛 係咁又1day
7. 據說答對的話你的IQ就有150! (16/03/2013)
8. 作文 (22/03/2013)
9. 真係夠哂快活 (22/03/2013)
10.  關於英語所有介詞的圖解^^ (26/03/2013)
另外再推介幾篇比大家,值得花時間看看~
1. 時常要記得!01/03/2013

2. 【有趣數字學】(18/03/2013)
取任意一個4位數(4個數字不能相同),將該數的4個數字重新組合,形成可能的最大數和可能的最小數,再將两者之間的差求出来,對此差值重複同樣過程。不管這個4位數是什麼,经過不超過7次的計算,你最後總能得到【6174】——這是“6174黑洞”,又名卡普雷卡爾(Kaprekar)常數。
大家試試!
3. 【週五IQ題】(08/03/2013)
假設有個人拿出一枚銅幣、
一枚銀幣以及一枚金幣,只要你講一句真實的話,
他就給你一枚錢幣,可是沒有說是哪一枚。但是如果你說的不是實話,
就不給你錢幣。請問你要講甚麼話,讓那個人一定會給你金幣?

4. 成年人的生活裡没有容易二字。
5. 【聰明喝水避開十疾病】(13/03/2013)
1.色斑:清晨一杯凉白開水
2.肥胖:餐後半小時喝一些水
3.感冒:要喝比平時喝更多
4.咳嗽:喝熱水
5.胃疼:喝粥水
6.失眠:熱水是强效安神劑
7.便秘:大口大口地喝水
8.煩躁:高頻率喝水
9.噁心:用鹽水催吐
10.心臟病:睡前一杯水
想重溫以上精彩posts可以到經數學人fb page : http://www.facebook.com/RonaldChik
其他posts陸續有來,請留意經數學人fb page : http://www.facebook.com/RonaldChik
感謝支持:D
若想收到我的最新文章通知,可以訂閱喔!
訂閱博客更新 在下方輸入電郵訂閱,或可以 RSS 訂閱

留言

Youtube 頻道