趁風打刧 之 經濟社會


今日睇報紙,見到段新聞講的士在十號風之下,開天殺價。機場出市區一千,中環去南區,300元。D要係風球下做野既人,真係只有等比人劏。

係經濟學,呢招叫做差別定價(Price discrimination)。呢D司機嘅招每位按其承受能力定價更稱為完全差 別定價(Price discrimination)。

原因,都係揾食啫。 同李嘉誠賣樓叫盡價冇分別架。

原文: 爽報

蠱惑嘅韋森特加上戇居嘅天文台,玩謝打工仔!YY打親風都被的士司機打劫,前晚打風YY就被劫200大元!話說YY搭同事順風車出到中環機鐵站,打算再轉 的士返家(港島嘅南面),預咗講價,點知架架都飛禽大咬話要三舊水(平時80蚊咋),其中最「賊」嘅話:「頭先個鬼佬去淺水灣六舊半,西環都五舊啦!三 舊?唔好玩啦!」真係火都嚟,但竟畀佢扑中兩件疑似遊客嘅物體,吹脹!好彩等多陣就遇到較老實嘅司機,仲畀YY開價,睇嚟,趁風打劫嘅起標指數已大幅跑贏 通脹,老闆應該加我哋啲打風返工津貼囉!

 
訂閱博客更新   在下方輸入電郵訂閱,或可以 RSS 訂閱


留言

Youtube 經數頻道