精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

再談盛女-女追男

再談盛女。


在iMoney看到一篇講述男女關係的文章,主要講述當今女士應該要主動出擊,覺得幾好(我講篇文章),特此分享,其中一些內容:
  • 每名男士精子數多而每名女士卵子量少,令男性天生有要「爭女」的傾向。
  • 供求埋論(男士短缺)解釋了近年為何男性在市場上「價值」提高的原因。(RC:價值高意指可交換得到更好的物品,即同樣的男士近年可以結識到比以前更「索」的女士)
  • 男士短缺的原因是,男女平等釋放了女性勞動力,投身社會,引致女士(供應)增多了。
  • 所有先進國家,女性接受大學教育的百分比都遠超男性(RC: 因此要求高了)。
  • 20年前月薪超過兩萬元的女性只有男性一半,到現在比男性還多。
  • 在2010年人口統計中,擁有專上學位女性約20萬,男性則只有16萬。
  • 女人因此想找較自己聰明能幹的男人會比較難了。
  • 從成本和回報分析的角度出發,女追男是變得愈來愈划算:以前結婚後,女士變為家庭主婦,其價值大減;相反,現在,女士可繼續自己喜愛的生活。
  • 港男不一定愛揀內地女士!港女亦有優點:文化相近,語言共通,見識廣闊、經濟獨立。

原文:港女如何擊退內地佳麗?剖析戀愛市場變化

留言

Youtube 頻道