精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

興奮何價 看亞運申辦

申辦亞運效益還看無形回報(一)
http://cablenews.i-cable.com/webapps/program_video/index.php?video_id=89742


片中雷鼎鳴教授解釋甚麼是「無形的回報」,例如興奮度,可以計算一個金牌,等同給人多少錢有同樣興奮,從而計算是否值得申辦。

以中國奧運為例,假設一個金牌,等同有人收到一元同樣興奮,中國有13億人及取得50多個金牌,即是奧運的興奮度價值600多億元!

香港人對亞運的興奮度價值恐怕不能高於其天價(140億)申辦成本!

留言

Youtube 頻道