精選文章

[生活中的經濟學] 難度 5**,機會成本(Opportunity Cost) 一問,90% 美國大學生都做錯的一條問題

好耐之前睇過一本英文書 (忘記了書名,如有好心人提供請告之),係講日常生活現象的經濟解釋,例如雪柜點解冰隔(freezer)冇燈?(因為買既人唔肯為唔常要開既燈比額外錢) 點解女士既衫鈕門開右邊?(因為方便以前15-16世紀時傭人幫穿) 咁點解依家唔轉番?(因為若轉的話有可能被人誤以為是男裝) 仲有好多有趣的問題。

該書開首有一條關於機會成本的問題,據作者講不少美國大學選修基礎經濟的Year1學生,抽樣答有9成左右做錯 (書中話比冇讀經濟同學答,啱的比率反而高一點)。給講師答亦有一半錯。(這些比例是我記憶中的,但應該相差不遠)

在此把問題分享給大家挑戰一下 (適合 DSE 學生測試一下):

紙幣撕爛當分割,政府起基建算G定 I,股票/債券點解唔計GDP


1) 紙幣算唔算可分割?
算,分割指可分為較細既「可交易」面額貨幣。你撕開張二十蚊,梗唔當分割啦。

2) 政府比錢起基建,算G定係I ?
I,GDP國際計算方法成日轉。所以可能09年果時係G冇錯,但依家係I

3) 發行股票/債券 計唔計GDP?
GDP定義簡單講,係該年生產出的產品/服務。何謂產品/服務?係可消費而帶來滿足欲望之物。咁你拎住張債券望住,會否滿足你那一方面的欲望呢?答案是不會,股票/債券是資產,屬財富,只有當你變賣資產為貨幣,再用來買貨品服務,才能滿足欲望。因不能直接使用來滿足欲望,它們不是貨品服務。

如有意見、問題,請在下方留言。
(想第一時間收到我們的文章?可以電郵訂閱RSS面書)

留言

Youtube 頻道