精選文章

[生活中的經濟學] 難度 5**,機會成本(Opportunity Cost) 一問,90% 美國大學生都做錯的一條問題

好耐之前睇過一本英文書 (忘記了書名,如有好心人提供請告之),係講日常生活現象的經濟解釋,例如雪柜點解冰隔(freezer)冇燈?(因為買既人唔肯為唔常要開既燈比額外錢) 點解女士既衫鈕門開右邊?(因為方便以前15-16世紀時傭人幫穿) 咁點解依家唔轉番?(因為若轉的話有可能被人誤以為是男裝) 仲有好多有趣的問題。

該書開首有一條關於機會成本的問題,據作者講不少美國大學選修基礎經濟的Year1學生,抽樣答有9成左右做錯 (書中話比冇讀經濟同學答,啱的比率反而高一點)。給講師答亦有一半錯。(這些比例是我記憶中的,但應該相差不遠)

在此把問題分享給大家挑戰一下 (適合 DSE 學生測試一下):

Windows 7/Vista/XP 電腦愈來愈慢,唔想咁樣,可以點樣?(一個Advanced Systemcare軟件解決)

(本文章所需電腦知識程度:低) 我平時的嗜好不多,玩電腦/數碼產品是其中一個。我都唔知點解,可能因為可以滿足到控制欲,同人養狗(或者拍拖?)原因可能一樣。

我現時擁有的數碼產品着實不少:
  • 1部Windows 7 Desktop PC,
  • 4部 Windows XP - Windows 7 notebook,其中一部行埋 Linux
  • 1部Android電話,1部Android平板,
  • 1部Windows 8平板
***** *****
呢啲數碼產品有問題時,可能的話我會Google去搵答案 (識得用,梗係用Google,唔識用?睇呢篇啦),加上我平時都鍾意睇下電腦雜誌,所以累積落黎就學左唔少「庶民」數碼知識,而亦都應用過黎幫過唔少朋友。本篇我會分享一下一個常見問題 - - - **部電腦愈來愈慢**

我上網Search一下「電腦愈來愈慢」,發覺Google最頭的結果都講得頗複雜,高於庶民水平,於是決定寫這篇博文希望能夠幫到更多人。

Windows電腦愈來愈慢 - 主要原因有四個:
  1. 硬碟、檔案系統(file system)問題  (有冇試過強行關機?)
  2. 中左毒 (有冇拮過可疑USB手指、開過不知明電郵?)
  3. 裝左太多會在開機時執行(startup)的程式 (裝左垃圾軟件?)
  4. 新裝置硬件的驅動程式與系統發生衝突 (有冇裝過新硬件?)
***** *****
我既庶民解決方法其實好簡單,可能只要裝一個、最多兩個免費程式,好大機會就可以解決到問題。
 

每當變慢時
要裝的第一個程式,名叫 Advanced SystemCare (連結至其官方網站),安裝及使用詳情如下:(已經解決到大部分問題)

步驟總覽(所有版本Windows適用):
A. 基本修復
B. 查開機載入程式
C. Driver Booster
D. 系統還原
E. 還原Windows至初始設定(RefreshPC)
***** *****
A. 基本修復
1) *安裝時要好小心*睇真每按一下「Next」或者「Accept」係針對乜野,因為佢有可能會唔覺唔覺咁,想「陰」你去安裝一兩個垃圾軟件 (唔係點賺錢呀?)。 (之前有冇比人陰過呀?)

一些下載網站亦會陰你裝啲垃圾軟件(其他免費軟件都可能會咁)
Advanced Systemcare 會陰你裝啲垃圾軟件(其他免費軟件都可能會咁)
2) 裝好後,開啟軟件,全選 > 按「Scan」 > 按 Automatic repair (自動修復)
檢查全部問題,按Scan
選 自動修復
3) 運行需時一段時間,視乎情況,可能要1-2小時,亦可能要重新開機
有紅色類似開關制的任務,要待重啟時執行
4) 完成後應該可以解決到 1)檔案同部分, 及 2)部分中毒的問題。
(有空再寫如何用庶民方法解決深度中毒問題) 
***** *****
B. 查開機載入程式
若你由開機到所有程式完全載入,要4-5分鐘或以上,咁你可能係載入左好多不需要的程式。用 Advanced Systemcare 可以選擇開機要載入的程式,但呢個過程可能會有少少風險(唔覺意關左啲重要程式),所以最好先建立一個還原點,方法如下:
1) 開始 > 電腦 > 特性 

2) 進階系統設定 > 系統保護 > 選 C: (系統) > 建立 > 輸入名稱 > 建立 (可能要重新開機)
 

3) 開啟 Advanced Systemcare > Toolbox > Startup Manager

4) 軟件會列出一堆開機啟動軟件,及其 Boot Time 所需時間,耐心細看每一個,再決定可以 Enable(開機啟動) / Disable(禁止開機啟動) / Delay(延遲啟動)。

選擇貼士:不知是什麼程序的,可做3件事:
  1. 看其檔案位置(底部右下方),可能可以看出它屬於什麼軟件;
  2. 還未清楚可以其檔案名稱作 Google Search; 
  3. *不清楚的建議不要禁止* (可用電話影低傳圖給懂電腦朋友,或給我,或在本文章下方留言)
做完以上步驟 A, B 重新啟動,基本上大部分問題都應該已經解決到,電腦會快一大截。
***** ***** 

C. Driver Booster 教學

若電腦依然好慢,可能係電腦驅動程式(driver)有衝突或太舊。這時可用 Advanced Systemcare Toolbox 既 Driver Booster,步驟如下: 1) Advanced Systemcare > Toolbox > Driver Booster (可能需要下載,記住睇清按咩制)

  

2) 開啟軟件後會即時自動檢查驅動程式
 

3) 按右上方紅圈﹝程定﹞,選擇於更新驅動前先建立還原點,安全至上。
 
 4) 按下 Update All 然後軟件會自動進行所有過程。 5) 完成後,重新啟動電腦完成驅動更新。
***** *****
D. 系統還原
若果電腦依然有問題,這時唯有出庶民兩絶招之一 - 系統還原

步驟如下(之前步驟B講過如何開啟系統還原):

用這最後絶招的時機是,當之前三招不成功,而出現問題時間是近期(數週內)的事。

(注意:這招殺敵1000,自損300,因為還原的意思是,你所選取硬碟(一般為C:),所有在這段期間,改動的檔案都會刪去,所以用這招前務必要備份你想保留的檔案 - 如相片、文件等) 

1) 開始 > 電腦 > 特性 > 進階系統設定 > 系統保護 > 系統還原 (或可按開始 > 輸入 system restore)

2) 顯示更多還原點 女 選一個合適的還原點 > 下一步 > 最後按「完成」開始還原程序。
 



3) 電腦重啟後開始還原。

***** *****
E. 還原Windows至初始設定(RefreshPC)
若系統還原後,問題依舊,就要行最後一步,安裝軟件 RefreshPC (官方連結按此)。它的作用是把 Windows Registry(登錄檔) 及 Services (支援所有版本) 回復到新安裝的狀態。放心,它不會影響用戶安裝的第三方程式

1) 程式會先問你是否要建立還原點?按「是」確保可番得轉頭。

 2) 完成後會彈出通知。
 

 3) 程式會顯示你的Windows版本,及是否64bit,按Refresh返回原廠程定。

4) 電腦重啟後會回復出廠程定
***** *****
按小弟處理過的情況,以上5個步驟基本上可以解決到大部分的問題。當然,以上5招只是針對基本問題,若各位有其他問題歡迎留言討論。

相關文章:
iPod 沖唔到電? (原來我們一直都錯了!"鋰"電池照顧大法!!)
最熱門密碼 : "123456" "123abc"!點記密碼才好?
【數碼智慧】怎樣用電腦(及雲端)自動化的替你工作? [IFTTT 教學]

很希望能獲得你寶貴的意見。
如有意見、問題,請在下方留言。

留言

Youtube 頻道