精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

溫書考試心得分享 - 如何讀好經濟科

香港現在的考試制度變成一戰定生死,DSE試平均要一舉取得5以上成績,入U才有保証。但莘莘學子好多都未識得點去讀書。

要知道勤力,都要加上用啱方法先會成功 (勤力+方法=成功)。要學生自己研究到條路,視乎學生幾時開竅。我好彩開竅得比較早,約中二時已知要點讀書,僥倖會考高考攞到滿意的成績,能入讀到香港大學經濟系。(我的完整資歷)

最近我開左一些溫書心得講座,係到等我分享一下其中一講,經濟科及一般既讀書技巧啦:
  • 首先,要令自己有個方向,定好目標要入大學。
  • 定時間表溫書,比自己適當壓力,唔好讀下停下。
  • 時間表 (升中六的 > 排好至開考前每一日; 升中五的 > 只排暑假(溫番中四))

1. 一般溫書技巧

  • 每周複習:記憶若不加強,上堂時學過的會好快忘記。所以一定要每周(或每兩周)抽時間,(係咁倚)睇番教過啲野,或做下練習,咁記憶會深刻好多,測驗考試時就唔洗咁辛苦。
  • 逐少背要記憶深,要逐少記:幾段記、幾頁再記、整課再記、幾課又記。(只記Point)
  • 溫加做:溫書必要附以做練習,才可鞏固知識。可用書本問題、坊間練習或有解釋的試題。
  • 目標為本:溫書時發覺游左魂,要盡快call番自己番黎。最好訂立每小時完成頁數。

2. 溫Econ

  • 書有三間:第一間,用鉛筆,篩走最不必要部分,一般例子唔間,約佔總內容6-7成
  • 第二間,間重要的,用營光筆,目的第時淨睇呢部分,都會明,約佔總內容3-4成;
  • 第三間,間Points,只間單字或詞,背誦記憶用,只佔總內容少於5%。 (3間要隔開)
  • 概念圖:Econ 的概念很邏輯性,且順序,宜用概念圖理解,並用MC題弄清每個概念。
  • 好開始:要特別讀好並真正明白Micro 同Macro 既頭2-3課,因之後每課都係佢地既延伸。

3. 點讀?

  • 要識睇圖:要知每條線的「因」(即自變數Independent variable,如價格)和「果」(即因變數Dependent variable,如數量),分別是那一個。
  • 要識劃圖:每條線劃的先後次序其實好影響理解,亦要清楚知道兩條軸是什麼。
  • 要澈底明:做MC作練習時,要知每個選項「對的為何對,錯的為何錯」,不是答對便算。
  • 但不用背:Econ只要 背/記 兩樣野: 1)定義, 2)因素(如需求因素);其餘明白+練習便可
  • 注意:坊間練習質素參差,不要盡信,有疑問一定要問清楚。

4. 考試技巧

  • 先講MC睇哂先做-先快睇題目(包括答案選項)一次,知道問乜,再詳睇一次,先答。
  • 注意是非:注意 是/否、出口/入口、是/非 等等,應用筆打圈或打記號
  • 先易后難:唔識的問題看有冇必錯的選項,打個大交义(記住Answer sheet漏空位)。最後先再番睇作答。若不夠時間,都一定要用最後10分鐘,再番睇問題並在未交义的選項撞一個。
  • 記低疑問:不是太肯定答案的,可在旁加「check」字,待有時間再睇。
  • 不要死纒:千萬不要死纒一條,以免打擊信心,及浪費時間。停低番轉頭做可能變易。
  • 再講LQ:唔知要答啲乜?當你解釋緊比一個唔識Econ的人知,所以要先寫定義。 

關於作者,及相關文章

Ronald Chik (植Sir)

港大統計碩士及經濟學士。春風化雨接近二十年,學位、副學士、文憑、毅進、中學、日夜校皆曾任教。現職HKMA統計及經濟兼任講師,替少量學生補習,閒時最愛打羽毛,生活寫意悠遊。

留言

Youtube 頻道