精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

2014 DSE Econ 卷一 MC Q44,國際貿易,超多步驟的一條,

2014 DSE Econ MC44
呢條若你未做過的,真係要試下自己做一做先,唔好咁快睇下面答案住。最好要好似考緊試咁,迫自己用比較快既速度黎做。



好啦,對下答案!

A好明顯錯,因為都冇講明產品用幾多資源生產。

B就要計啦。
條題目好陰,因為問題中「第一行的資料(未有國際貿易前的總產量)」其實冇講各產品要用幾多資源生產出來,它只說是未有國際貿易前的情況。自給自足下一國家只會按其消費需要生產產品,所以第一行資料並不代表各用了相同資源去生產出來,所以若你計其生產的機會成本為 60P = 90R ==> 1P = 1.5R 就中伏了(但你最後都好可能可以揀啱到答案,所以呢條問題出得唔太好)
你要用第一行+第二行資料去計機會成本。由第一行去第二行,你犠牲60件P,去做多左120件R,即機會成本為 60P = 120R ==> 1P = 2R (1R = 0.5P)。
再睇由第二行去第三行,這個告知你貿易比率(Term of trade, TOT),國家A 以 90件R,換取了90件的P,即 TOT 為 1P = 1R,所以每trade 一件 R,得益為0.5P。
所以B錯。

C亦不對(見B)

D對啦,因兩國生產的機會成本不同。

應該有好多同學都可以答啱D,但應該好多其實中間步驟都啱唔哂。

呢條題目,如果選項B改為每一R的得益為0.5,再將D改為國家B機會成本是1P = 2R,就肯定多人錯了。我諗呢條題目好可能原本就係如我啱啱咁講咁樣問的,不過見啲出卷老師都好多做錯,所以改成依家咁。

你做成點呢?好希望你係下面留個言話比大家知,你有冇答啱,有冇做啱哂啲步驟。


Topic: 國際貿易


相關資源:
2014 DSE Math 卷二 MC 詳細答案
2014 DSE Econ 卷一 MC 詳細答案(Part 1 Q1-15)
2014 DSE Econ 卷一 MC 詳細答案(Part 2 Q16-30)
2014 DSE Econ 卷一 MC 詳細答案(Part 3 Q31-45)


留言

Youtube 頻道