精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

年輕人面對高失業環境下的出路(西班牙及歐洲)



西班牙,一個曾經稱霸一方的海上霸王,現在卻千瘡百孔。點收科?

《經濟學人》最近報導了西班牙的人才留失問題。由於失業率高企(失業率25%,年青人失業率更達50%),而怎麼睇都睇唔到會係五至十年內會有很大改善,所以許多年輕人都到外地找尋工作機會。


驟眼睇好似是西班牙損失了許多,因為要教育一個人至大學,它們大概花了600,000元(港元計),但之後卻沒有留在本國發展!(就好似好多阿媽養大左個仔,之後個仔佢可能粒聲唔出唔該都冇一聲就離開左屋企。呢樣嘢香港近年愈來愈少發生,因為阿仔租唔起樓。)


但《經濟學人》的文章卻指出,他們出國找尋機會,反而好可能會最終亦會是對整體社會最好的出路!因為若他們平白繼續留在西班牙,只會失去寶貴的多年工作經驗。但若他們成功地出國找到工作,應該為數不少的都會在西班牙最終經濟復甦時返國。這樣,就好似外國給予了工作機會及經驗給他們咁。

呢啲咩叫「塞翁失馬,焉知非福」囉!

爭在歐洲依家仲有邊個國家會有工作職位多出,仲要會請外國冇工件經驗嘅年輕人呢?嗱,比貼士你地啦,偷渡過嚟我地強大嘅中國啦!(歐元區現時失業率高達10.9%,年輕人失業率超過20%)

資料來源:《經濟學人》,Eurostat

留言

Youtube 頻道