精選文章

[生活中的經濟學] 難度 5**,機會成本(Opportunity Cost) 一問,90% 美國大學生都做錯的一條問題

好耐之前睇過一本英文書 (忘記了書名,如有好心人提供請告之),係講日常生活現象的經濟解釋,例如雪柜點解冰隔(freezer)冇燈?(因為買既人唔肯為唔常要開既燈比額外錢) 點解女士既衫鈕門開右邊?(因為方便以前15-16世紀時傭人幫穿) 咁點解依家唔轉番?(因為若轉的話有可能被人誤以為是男裝) 仲有好多有趣的問題。

該書開首有一條關於機會成本的問題,據作者講不少美國大學選修基礎經濟的Year1學生,抽樣答有9成左右做錯 (書中話比冇讀經濟同學答,啱的比率反而高一點)。給講師答亦有一半錯。(這些比例是我記憶中的,但應該相差不遠)

在此把問題分享給大家挑戰一下 (適合 DSE 學生測試一下):

年輕人面對高失業環境下的出路(西班牙及歐洲)



西班牙,一個曾經稱霸一方的海上霸王,現在卻千瘡百孔。點收科?

《經濟學人》最近報導了西班牙的人才留失問題。由於失業率高企(失業率25%,年青人失業率更達50%),而怎麼睇都睇唔到會係五至十年內會有很大改善,所以許多年輕人都到外地找尋工作機會。


驟眼睇好似是西班牙損失了許多,因為要教育一個人至大學,它們大概花了600,000元(港元計),但之後卻沒有留在本國發展!(就好似好多阿媽養大左個仔,之後個仔佢可能粒聲唔出唔該都冇一聲就離開左屋企。呢樣嘢香港近年愈來愈少發生,因為阿仔租唔起樓。)


但《經濟學人》的文章卻指出,他們出國找尋機會,反而好可能會最終亦會是對整體社會最好的出路!因為若他們平白繼續留在西班牙,只會失去寶貴的多年工作經驗。但若他們成功地出國找到工作,應該為數不少的都會在西班牙最終經濟復甦時返國。這樣,就好似外國給予了工作機會及經驗給他們咁。

呢啲咩叫「塞翁失馬,焉知非福」囉!

爭在歐洲依家仲有邊個國家會有工作職位多出,仲要會請外國冇工件經驗嘅年輕人呢?嗱,比貼士你地啦,偷渡過嚟我地強大嘅中國啦!(歐元區現時失業率高達10.9%,年輕人失業率超過20%)

資料來源:《經濟學人》,Eurostat

 

 
訂閱博客更新   在下方輸入電郵訂閱,或可以 RSS 訂閱


留言

Youtube 頻道