精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

經濟用語新解:如果世界沒有了 “邊際效用遞減定律"


當你在學生年代時,有冇試過上「某科目的課堂*」上得津津有味?(*若你完全不能體會到,請嘗試把「課堂」自行換上「心儀女士/男士」)
很想快啲去到上堂既日子,甚或會自己係屋企備課,覺得阿Miss/阿Sir 勁 Chok,暗地裡非常傾慕她/他。我想信很少,就算有,亦都必定會隨著時間過去而慢慢變得沈悶乏味。這種隨著擁有數量漸多而額外價值減少的現象,經濟學稱之為 “邊際效用遞減定律 (Diminishing Marginal Utility)”。 (效用=價值)

有冇諗過,如果沒有了 “邊際效用遞減定律 (Diminishing Marginal Utility)”,世界會變成如何?

1)    已結婚的夫婦就都不會離婚


當邊際效用不會遞減,因為對著你的老公、老婆,日日都互相相愛,不會慢慢變淡,那會離婚!那些離婚律師如謝偉俊可就慘了,沒有了25%的離婚率(見博文-離婚率怎計算),生意額會是大減。



 

2)    買衫的店鋪,生意額亦會大大降低

當邊際效用不會遞減,個個日日都只著同一件衫,還那有人(特別女士)會買衫,個個著到好似老夫子一樣,日日都同一件衫。

 

3)    很多人去旅行都只會不斷選擇同一個地方



如喜歡台灣遊行,就永遠只有台灣、台灣、台灣…..,喜歡日本的,就永遠只有日本、日本、日本…..,不過經過福島核事故後,或者會改去韓國,不過最終都只有韓國、韓國、韓國…..

 

4)    同一套戲你會不斷重複番睇

那些年,睇第327次」,但仍不會停,一直睇下去….. 

5)    語言乏味

你將來在youtube睇到其他人在巴士、地鐵鬧交,你只聽到那些人永遠都只是重覆講同一款粗口..... (好似依家好多人講嘢都已經係咁啦)



 
6)    做醫院會好好生意(1)

會多了很多人食自助餐食到入醫院,因為不會停地食呀食.....
...護士:啱啱又有一個食荷蘭豆飽死嘅人.....


7)    做醫院會好好生意(2)
 
有睇過 “那些年” 的都知什麼是打手槍,當沒有邊際效用遞減定律時,相信你將來在報紙上看到,特別多男士 (應只有男士,包括我),因不斷重覆進行上述活動而入醫院。

鳴謝:文書協力 BK

 相關資源:

留言

Youtube 頻道