精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

數字人生:生活智慧 民間事件反應經濟指標

記得有著名投資者講過(是否畢菲特?):「當擦鞋仔都同你講股票的時候,就係股票市場已經到左高處不勝寒的地步!」黃子華亦都話:「當做麥當奴夜班既,都話有隻堅料而比過冧把你,個市就肯定已經差唔多...」我就話呢:「當一些以前成日都同你講股票噴口水既人,依家出親黎都無精打彩,面目無光,心事重重,股市就差唔多到底啦!」


其實很多民間事件好多時都會反應出經濟情況,好像以下在商台骷髏會的兩個連結(十大生活經濟指標)所講,女士頭髮長短、避孕套銷售額呀都會反應出經濟好壞在所有的生活經濟指標之中,很多都是我們平時看不到的亦不會專登去看的(如嬰兒紅屁股指數、妓女指數) 冇理由你專登去問你個朋友「你個BB屁股有冇敏感呀」或者專登去旺角砵蘭街去「睇下」有幾多新到既「經濟項目」(需然有唔少阿叔每日都會去親身觀察甚至體驗經濟...)

睇完呢啲指標,我即刻想經濟盡快好,仲要好好添!作為男士,不景街上女生穿短裙總會比穿長裙養眼。

商台骷髏會十大生活經濟指標連結(十大生活經濟指標上篇及下篇)
http://www.snb.hk/blog/front/blogdetail.aspx?postid=50559&blogid=20592
http://www.snb.hk/BLOG/front/blogdetail.aspx?postid=50569&blogid=20592&ust=1

留言

Youtube 頻道