數字人生:女性愈富有愈覺美麗-難怪啲大陸女生愈來愈難追啦



仲有,依家我終於明白,龔如心點解可以成日紥起孖辮,咁自我投入嘞。以佢嘅身家,佢應該覺得自己靚過李嘉欣。




 
訂閱博客更新   在下方輸入電郵訂閱,或可以 RSS 訂閱


留言

  1. 其實女生都係鐘情於有才氣的男生,但06 普查發現30%以上的女生並無生養任何子女意願,你話係男生不濟比唔到安全感定只因女生收入提高覺得自己靚咗?話時話男生都可因才(財)變靚仔咖。

    回覆刪除
  2. 呢一代人唔想生仔,係不爭既事實,男男女女都一樣。無他,
    上一代人,娛樂不多,結完婚悶悶地,咩諗住竹生幾個有啲世藝囉。
    但係依家,我地自己好識享受,加上生仔既機會成本好高(冇得去玩,或者少左好多時間去玩,同埋要洗好多好多錢),所以咩唔生囉。
    有說仔女對於現代人嚟講屬「次等物品(inferior good)」,即人愈有錢,愈唔願生。係呀,有錢的話大把娛樂,生左小朋友最大影響就會少左時間玩嘛!

    回覆刪除
  3. 咁即係好有錢好似四叔咁或者好窮唔知怎就做咗人出來的大部份才考慮生產。哎!苦啦!將來社會面對的問題便多,由於「人囗形態過渡」 demographic transition 香港的「人口赤字」demographic deficit 已經殺到。怎算?

    回覆刪除
  4. 咁見無人答咪自己答返。因量減少咗咁增加質啦。
    要依靠好似你地的教育工作者先得。而家在香港的出生比率,香港人bb比內地人bb的是3:1。香港人!努力!加油。

    回覆刪除

張貼留言

若想 *收到回覆* 通知,請以 Google帳號登入,並在「通知我」空格打勾。

另外,有時 Google會判斷留言需要審核,而不能即時顯示,請耐心等候,不需要重覆發表。謝謝!

Youtube 經數頻道