最低工資 - 你加,價亦加!

Zero Sum Game


零和遊戲
2011/5/9 上午 08:46:39
網誌分類: 生活
        最低工資條例開始實施,做管理員的爸爸大力下班回家,興高采烈對太太阿珍和孩子小力講:「今日公司加鰦我百分之二十五人工,由八千加到一萬,足足二千蚊,今次可以好好慶祝下!」

        阿珍:「咪高興住,飱飱收到管理費單,話管理費由一千蚊加到一千二百五十蚊。」

        小力:「學校飯盒由今日起加價五蚊,一個月二十日,即係加一百蚊。」

        阿珍:「超市乜都加,每日要多用二十五蚊,一個月二十日,即係七百五十蚊。」

        小力:「我食早餐同食晏每日用多鰦二十蚊,三十日即係六百蚊。」

        阿珍:「仲有要留番鱓錢畀港鐵同巴士加價用呀……我懐要做鮋唔係慶祝,係要更加慳鱓使!」

        大力:「*&#$^%!」

        感謝讀者EdwinHui提供笑話,如你有笑話,歡迎電郵給我:tailiklee@yahoo.com.hk

        李力持

之前係報紙上睇到的笑話,講最低工資,好應棍!呢個對於我地啲打工仔嚟講『真係唔係笑話』!

 
訂閱博客更新   在下方輸入電郵訂閱,或可以 RSS 訂閱


留言

Youtube 經數頻道