精選文章

2012-2017 HKDSE Math 歷屆數學不同級別(Grade)所需分數 cut off 及其分析

本文目的:
坊間 cut-off 出處係邊?準嗎?啲 cut-off 原貎(原始數據)係點?真實 cut-off 係幾多?啲 cut-off 數據,有否反映出其他資訊(如考卷深淺變化)? 本文希望能為此提供答案。(如有問題請留言
(一) 坊間 Cut-off 來源:某大討論區 網上所有 Cutoff 資料,其實全出自某學生討論區,佢地每年都收集分數 (覆卷考生無私交出 check 卷結果),再整理 得出大約既 Grading 分數*,使莘莘學子得益。
(*係大約咋,下文會講點解係大約,同應該點用呢啲數據)

(點解考試局唔公開呢啲資料呢?好多外國公開試都有咁做。)
(唔唔,應該係,除非唔係。)

有預知能力的神奇八爪魚 Paul the Octopus


最後更新:2017年5月17日

這條八爪魚叫 Paul,牠在本年世界盃已成功預測了六次德國隊的比賽成績,真的這麼神奇,若跟著牠落注,肯定比跟什麼數字叔買股票的回報要高...


連中六次的機會率有幾高? 

這很簡單,中一次的機會率是1/2,六次 為 1/2 x 1/2 x 1/2 x 1/2 x 1/2 x 1/2,即 1/2 的 6次方,為1/64。我懷疑有冇賭波的人在今年爆晒冷既世界盃可以做到?

之但係我有個問題,阿 Paul 佢每次都係喺兩個箱中抽一個,咁...係分組賽好似可以和波完場嗰喎,佢點樣先表示和波呢,呵?


update: 最後決賽中保羅亦大顯神威, 估中西班牙獲勝, 七估全中。

留言

Youtube 頻道