神奇八爪魚Paul the Octopus

這條八爪魚叫 Paul,牠在本年世界盃已成功預測了六次德國隊的比賽成績,真的這麼神奇,若跟著牠落注,肯定比跟什麼數字叔買股票的回報要高...


連中六次的機會率有幾高? 這很簡單,中一次的機會率是1/2,六次 為 1/2 x 1/2 x 1/2 x 1/2 x 1/2 x 1/2,即 1/2 的 6次方,為1/64。我懷疑有冇賭波的人在今年爆晒冷既世界盃可以做到?

之但係我有個問題,阿 Paul 佢每次都係喺兩個箱中抽一個,咁...係分組賽好似可以和波完場嗰喎,佢點樣先表示和波呢,呵?



update: 最後決賽中保羅亦大顯神威, 估中西班牙獲勝, 七估全中。

http://udn.com/NEWS/SPORTS/BREAKINGNEWS7/5713814.shtml

 
訂閱博客更新   在下方輸入電郵訂閱,或可以 RSS 訂閱


留言

Youtube 經數頻道